Za vulkan i za potrese je krivo, naravno, globalno zatopljenje

Potres na Haitiju je, nakon cunamija 2004. godine, bio prvi događaj u kojem je u jednom relativno kratkom vremenu stradalo više stotina tisuća ljudi. Taj kataklizmički događaj je, dakako, potakao suvremene medije da za svako najbanalnije podrhtavanje tla bogu iza nogu koriste oznake “prijelomne vijesti”. I, naravno, bilo je za očekivati da će se borci protiv globalnog zatopljenja – uzdrmani Climategateom, fijaskom u Kopenhagenu i rekordno hladnom zimom – uhvatiti za potrese kao za slamku, koja je u međuvremenu narasla u “neoborivi dokaz” Lovelockove Gajine hipoteze.

Tu hipotezu – prema kojoj je Zemlja živi organizam, a ljudi nametnici koja dotična nastoji ukloniti raznoraznim klimatskim i geološkim katastrofama – je sada prihvatio CNN, barem u vidu komentara koji je napisao književnik Alan Weisman, poznat kao autor knjige Svijet bez nas. Weisman tvrdi da globalno zatopljenje izaziva potrese i vulkane i to tako što njime izazvano otapanje ledenjaka “naglo smanjuje pritisak na Zemljinu koru”, odnosno izaziva trajnu geološku nestabilnost.

Postoji velika vjerojatnost da će Weismanova teza o “Zemlji koja uzvraća udarac” naslijediti Goreovu Neugodnu istinu kao “znanstveno evanđelje” našeg doba.

One thought on “Za vulkan i za potrese je krivo, naravno, globalno zatopljenje

  1. Sve dok o klimatskim promjenama ‘relevantna’ mišljenja budu donosili novinari, blogeri i književnici,a ne znanstvenici, imat ćemo debilna objašnjenja vulkana i potresa kao ovo citirano gore.

    A ja sam se naivno nadao da, barem ovaj put, nitko neće plesti teorije zavjera oko nečega što se u Svemiru redovito događa najmanje zadnjih 5 milijardi godina, ali vjerojatno i dulje od toga. Nema tog čovjeka koji može utjecati na erupciju vulkana, a svima onima koji tvrde suprotno prvenstveno treba – obrazovanja.

    P.S. Baš bi htio vidjet znanstvenika koji bi se uhvatio za teoriju o vulkanskim erupcijama uzrokovanih čovjekovim djelovanjem.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)