Cameron tijesno pobijedio na drugoj britanskoj predizbornoj debati

Večeras je u Bristolu održana druga po redu “predsjednička” debata vođa triju najvećih britanskih stranaka pred izbore 6. svibnja. Mnogi su za nju govorili da je “biti ili ne biti” za Davida Camerona i konzervativce, odnosno da je upravo tokom nje morao zaustaviti “cleggmaniju”, odnosno neočekivani uspon Liberalnih demokrata u anketama izazvan trijumfalnim nastupom liberalnog vođe Nicka Clegga na debati održanoj prije osam dana.

Lekcije su se naučile i Cameron je uradio ono što je morao uraditi. Barem to sugerira anketa agencije YouGov napravljena neposredno nakon debate u kojoj je Cameron pobijedio s 36 posto. Iza njega je Clegg s 32 posto, dok je premijer i vođa vladajućih laburista Gordon Brown treći s 29 posto (i 3 posto neodlučnih). To je dobra vijest za Camerona i između ostalog zato što je Clegg u istoj anketi prije osam dana imao 51 posto.

Anketa agencije ComRes, pak, sugerira da je Clegg i ovaj put pobijedio – ali tek s 33 posto. Cameron i Brown su po toj anketi izjednačeni s 30 posto.

Većina analitičara se čini skeptičnim prema anketama, te je uvjerena da je Clegg i ovaj put napravio dobar posao, iako ne tako uvjerljivo da spriječi po mnogima neumitni silazak podrške u anketama na “normalnu” razinu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)