RETRO-RECENZIJA: Taksi 2 (Taxi 2, 2000)

uloge: Samy Naceri, Frederic Diefenthal, Marion Cotillard, Emma
 Sjoeberg, Bernard Farcy, Jean-Christophe Bouvet, Frederice Tirmont,
 Marc Faure, Hirata Haruhiko, Tsuyu Shimizu
 glazba: Al Khemya
 scenarij: Luc Besson
 rezija: Gerard Karawczyk
 proizvodnja: Canal Plus/TF1, Francuska, 2000.
 distribucija: Blitz
 trajanje: 88'

Francuska akcijska komedija Taxi 2 je jedan od rijetkih primjera kada je nastavak popularnog filma bolji od prethodnika, ali to, s obzirom na kvalitet originala, i nije neko postignuće. Doduše, scenarist Luc Besson se i nije baš previše pretrgao na zapletu, uglavnom reciklirajući motive i likove. Tako protagonist, marsejski vozač taksija Daniel Morales (Naceri) ponovno mora pomagati svom prijatelju, policajcu Emilienu Coutant- Kerbalecu (Diefenthal), kada ovaj upadne u nevolje prilikom naizgled rutinskog posla čuvanja japanskog ministra obrane. Dotičnog ministra kidnapiraju jakuze, pa Daniel mora ponovno demonstrirati svoje umijeće brze voznje kako bi oslobodio ne samo ministra, nego i Emilienovu kolegicu i tihu patnju Petru (Sjoeberg), a put će ih odvesti do ulica Pariza.

Taxi 2 je bolji od originala iz nekoliko razloga – za režisera je odabran mnogo iskusniji Gerard Karawczyk, a likovi su u prvom dijelu već definirani, pa se Besson mogao usredotočiti na ono što ga najviše zanima – vratolomnu akciju (koja je jednog kaskadera prilikom snimanja koštala života) i ne baš produhovljene, ali uglavnom efektne gegove. Glumci su isto tako efektni, a posebno valja istaknuti Jean-Christophea Bouveta u karikaturalnoj ulozi Danielovog budućeg tasta-generala. Karawczyk zna održavati furiozni ritam, tako da gledatelji jednostavno nemaju vremena bilježiti logičke i svakojake druge rupe u zapletu, a kada akcija završi, gledatelje neće gnjaviti čak ni dosadnim epilogom. Zbog svega toga Taxi 2 traje upravo onoliko koliko bi trebalo i manje-više ispunjava svoju funkciju filmića koji se poslužiti kao neobavezna vikend-zabava.

OCJENA: 5/10

NAPOMENA: Ovo je moja recenzija originalno objavljena u Usenet grupi hr.rec.film 28. svibnja 2002. Ovdje objavljena verzija sadrži sitnije korekcije.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.