RETRO-RECENZIJA: Grozna cura (Saving Silverman/Evil Woman, 2001)

uloge: Steven Zahn, Jack Black, Jason Biggs, Amanda Peet, Amanda
 Detmer, R. Lee Armey, Neil Diamond
 glazba: Mike Simpson
 scenarij: Hank Nelken & Greg De Paul
 režija: Dennis Dugan
 proizvodnja: Columbia, SAD, 2001.
 distribucija: Blitz
 trajanje: 93 '

Grozna cura je komedija kakvih će u “političkom korektnošću” uškopljenom Hollywoodu biti sve manje i manje. Barem se takav dojam može steći nakon što je ovaj film zbog samog svog naslova od strane kritičarskog establishmenta proglašen “ženomrzačkim” i “seksističkim”. Doduše, argumenti za to bi se mogli naći i u zapletu filma koji govori o trojici nerazdvojnih prijatelja – J.D. McNugentu (Black), Wayneu Lefessieru (Zahn) i Darrenu Silvermanu (Biggs) – koje od najranijeg djetinjstva spaja ljubav prema američkom nogometu i pjesmama Neila Diamonda. No, njihovu idilu će prekinuti zanosna psihologinja Judith Fessbegler (Peet) koja zavede Darrena i svojim manipulativnim sposobnostima ga učini svojim robom. Odlučni da prijatelja spase od predstojećeg braka, J.D. i Wayne kidnapiraju Judith i fingiraju njenu smrt kako bi Darrena spojili sa Sandy (Detmer), njegovom neostvarenom ljubavlju iz srednje škole koja se, pak, upravo sprema postati redovnicom.

Grozna cura je na početku prilično zabavan film, i to prije svega zahvaljujući efektnom humoru kao i gomili izvrsnih komičarskih talenata, među kojima se nalazi u posljednje vrijeme preeksponiranog Biggsa (Američka pita) “šišaju” Zahn (Happy, Texas), Black (Dućan snova) i Amanda Peet (Jack i Jill, Ubojica nježnog srca). No, najugodnije iznenađenje od svih je izvrsni karakterni glumac R. Lee Armey, koji ovdje kao srednjoškolski trener sjajno parodira vlastitu ulogu opakog marinskog narednika iz Full Metal Jacketa. Na žalost, nakon nekih sat vremena scenaristi kao da su izgubili ideje, pa je neproduhovljena završnica uobičajeno predvidljiva, te je ne spašava čak ni Neil Diamond, koji je dvadeset godina nakon Pjevača jazza jošš jednom pokazao nevjerojatni talent da bira projekte nedostojne svog glazbenog talenta. Zbog svega toga, iako Grozna cura zaslužuje prolaznu ocjenu, ne može se preporučiti nikome osim najfanatičnijih obožavatelja Diamondovog lika i djela.

OCJENA: 4/10

NAPOMENA: Ovo je moja recenzija originalno objavljena u Usenet grupi hr.rec.film 27. svibnja 2002. Ovdje objavljena verzija sadrži sitnije korekcije.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)