RETRO-RECENZIJA: Bez alibija (No Alibi, 2000)

uloge: Dean Cain, Lexia Doig, Eric Roberts, Petter Stebbings, Terry
 Simpson, Melissa Di Marco, Richard Chevolleau, Larry Day
 glazba: Marty Simon
 scenarij: Ivan Kane & John Schaeffer
 režija: Bruce Pittman
 proizvodnja: Studio Home Entertainment, Kanada, 2000.
 distribucija: Europa
 trajanje: 103'

Bob Valenz (Cain) je mladi njujorški japi čijim je radoholičarskim vrijednostima sušta suprotnost njegov brat Phil (Stebbings), koji nastoji dobro živjeti s malo rada. Philu se snovi naizgled ostvaruju kada se jedne večeri docepa gomile novaca koja mu ne pripada. No, na njegovu veliku nesreću novac je bio u posjedu okrutnog kriminalca Vica Haddocka (Roberts) koji neće prezati od ničega da bi ga vratio. Da stvar bude gora, Haddock je pomiješao dvojicu braće pa upravo Bob postaje metom njegovog podmuklog plana. Ključni element tog plana je Haddockova lijepa suradnica Camille (Doig) čiji je zadatak da s Bobom započne ljubavnu vezu ne bi li izmamila informacije o skrivenom novcu.

Bez alibija je relativno nezapaženo prošla u nasim videotekama, a to se vjerojatno ne bi dogodilo da je bila distribuirana par mjeseci kasnije. Naime, ljubitelji SF-serije Andromeda vjerojatno ne bi propustili priliku vidjeti film u kojem njena glavna zvijezda Lexia Doig ne samo što tumači lik potpuno različit od artificijelne inteligencije koji joj je donio slavu, nego se u nekim prilično žestokim ljubavnim scenama pojavljuje bez odjeće. S druge strane, oni koji ne resi idolopoklonstvo prema djelu Genea Roddenberryja će se morati zadovoljiti s prilično rutinerskim kanadskim trilerčicčm B-produkcije. Likovi u filmu (s izuzetkom Camille) su jednodimenzionalni i neuvjerljivi, radnja je maskimalno predvidljiva, a dojam ne popravlja ni pomalo neuobilajena završnica. Iako se ovom filmu ne moze zamjeriti profesionalizam – kanadske lokacije i dalje uspjepno glume New York, a glumci su solidni (uključujući Erica Robertsa, koji se još nije umorio od glumljenja psihopatskih negativaca) – Bez alibija je ipak konfekcijski proizvod na kojeg ne valja trošiti vrijeme ako se zbilja nema raditi sto pametnije.

OCJENA: 3/10

NAPOMENA: Ovo je moja recenzija originalno objavljena u Usenet grupi hr.rec.film 24. prosinca 2001. Ovdje objavljena verzija sadrži sitnije korekcije.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)