RETRO-RECENZIJA: Pustinjski vampiri (The Forsaken, 2000)

uloge: Kerr Smith, Brendan Fehr, Izabella Miko, Jonathan Schaech,
Phina Oruche, Simon Rex, Carrie Snodgress
scenografija: Ernesto Martinez
kostimografija: Martina Buckley
fotografija: Steven Bernstein
montaža: Norman Buckley
glazba: Tim Jones & Johnny Lee Schell
scenarij: J.C. Cardone
režija: J.C. Cardone
proizvodnja: Sandstorm/Columbia, SAD, 2000.
distribucija: Blitz
trajanje: 90 '

Sean (Smith) je dijete holivudskog filmapa koje sanja da krene roditeljskim stopama, no put do slave je mukotrpan te ga slabo plaćeni posao u malom studiju tjera da dodatno zarađuje za život prevozeći tuđe luskuzne automobile preko Amerike. Ovaj put mu se posao prevoženja “mercedesa” zgodno poklopio sa sestrinim vjenčanjem u Miamiju i Sean, dobro raspložen, odluči prekršiti poslovna pravila i usred pustinje prihvatiti mladog autostopera Nicka (Fehr). No Sean će ubrzo zažaliti zbog te odluke jer je Nick nije obični autostoper nego lovac na vampire kojemu će Seanovo vozilo dobro doći u njegovoj potrazi za bandom opakih pustinjskih vampira na čelu s Kitom (Schaech). Nick ima itekako dobre razloge da uhvati Kita, jer je i sam inkubiran vampirizmom, a jedini način da se spasi od pretvaranja u demona jest da uništi izvor zaraze. Pri tome će mu dobro doći mlada i lijepa Megan (Miko), kod koje je zaraza prilično uznapredovala, i koju Nick nastoji iskoristiti kao mamac za Kita i njegovu bandu. Stjecajem okolnosti Sean bude ugrizen od Megan pa se i on, htio ili ne htio, mora pridružiti potrazi.

Niskobudžetni horor Pustinjski vampiri se teško može pohvaliti nekom originalnošću, prije svega zato sto će svaki bolji poznavatelj B-filmova iz 80-tih vrlo brzo prepoznati kako je riječ o svojevrsnoj (i ne baš uspješnoj) kombinaciji dvaju kultnih naslova iz te epohe – Autostopera s Rutgerom Hauerom i After Dark, kultnog horora Kathryn Bigelow. Jedina originalna stvar u filmu jest pokušaj da se da nekakvo novo objašnjenje fenomena vampirizma (ovaj put vezano uz križarske ratove), no teško da će ljubitelji zanra biti previše zadovoljni. Za vampirski žanr pomalo neobično pustinjsko okružje je potrošeno zbog prilično iritantnih protagonista (Smith i Ferr, nama poznat po ulozi u seriji Roswell) koji su angažirani prije svega zbog svog lijepog izgleda, a manje zbog nekakvog posebnog glumačkog talenta. Negativci koje vodi iskusni Jonathan Schaech (Doom Generation) su mnogo zanimljiviji, ali se ipak cijeli film svodi na niz klišeja, uključujući predvidljivu završnicu. Muškoj publici će, pak, vjerojatno biti drago što u ovom filmu imaju priliku vidjeti kako Izabella Miko, jedna od protagonistica Coyote Ugly, izgleda bez odjeće, ali to ipak nije razlog zašto bi se ovaj konfekcijski filmić trebao gledati ukoliko postoji neki pametniji način da se ubije vrijeme.

OCJENA: 3/10

NAPOMENA: Ovo je moja recenzija originalno objavljena u Usenet grupi hr.rec.film 23. prosinca 2001. Ovdje objavljena verzija sadrži sitnije korekcije.

One thought on “RETRO-RECENZIJA: Pustinjski vampiri (The Forsaken, 2000)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)