RETRO-RECENZIJA: Murjak do kraja (True Blue, 2001)

uloge: Tom Berenger, Lori Heuring, Pamela Gidley, Barry Newman,
 Soon-Tek Oh, Leo Lee, Richard Chevolleau, Allec McClure, Yanna
 McIntosh
 glazba: Tim Jones
 scenarij: J.S. Cardone
 režija: J. S. Cardone
 proizvodnja: Sandstorm/Columbia, SAD, 2001.
 distribucija: Continental
 trajanje: 101'

Rembrandt “Rem” Macy (Berenger) je ofucani policijski detektiv čija je sklonost nepoštovanju pravila službe proporcionalna njegovoj sklonosti piću, duhanu i tabletama. Nakon što je prepad na narko-punkt završio pucnjavom šefovi ga po kazni šalju u odjel za umorstva i njegov prvi zadatak je pronaći identitet žene čija je odrezana ruka pronađena u parku. “Rem” brzo otkriva kako je dotična ruka pripadala službenici gradske uprave, čija privlačna cimerica Nikki (Heuring) o svemu zna više nego što je odmah spremna priznati. “Rem” se, istražujući slučaj, upleće u vrzino kolo korupcije, kineske mafije, prostitucije, sado- mazohističkog seksa, ali i duhova vlastite prošlosti koji će ga dovesti pred velika iskušenja. Ipak, najveće od svih je Nikki, koja je “Remu”, usprkos svem njegovom iskustvu i profesionalnoj etici, neodoljiva.

Vjerojatno inspiriran nekim u Washingtonu prilično aktualnim aferama, Murjak do kraja predstavlja ne baš previše ambiciozni, ali zanatski odrađeni neo-noir. Scenarist, producent i režiser J.S. Cardone, koji u Americi uživa reputaciju kao prilično produktivni autor B i “trash” filmova (našoj publici poznat po DVD-izdanju svog filma Pustinjski vampiri) ovdje je napravio prilično solidan posao. Iako je radnja predvidljiva, a budžet nizak, izvrsno je dočarana mračna i depresivna atmosfera, a i prilično eksplicitne (i onima koji nisu ljubitelji takvih užitaka možebitno neugodne) scene sadomazohističkog seksa su van uobičajenih holivudskih standarda. Ipak, najveća vrijednost filma je Tom Berenger, koji vrhunskom izvedbom nosi cijeli film, a njegov ofucani fizički izgled savršeno odgovara liku kojeg tumači. Na žalost, uobičajeno krvava završnica s predvidljivim obratima je pomalo razočaravajuća, ali izvrsna gluma, dobra atmosfera i realistički ugođaj su razlogom zašto Murjaka do kraja valja preporučiti svim ljubiteljima film noira.

OCJENA: 5/10

NAPOMENA: Ovo je moja recenzija originalno objavljena u Usenet grupi hr.rec.film 22. svibnja 2002. Ovdje objavljena verzija sadrži sitnije korekcije.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)