Gorka pobjeda Bena Bernankea

Ben Bernanke je danas u američkom Senatu osigurao još jedan mandat kao predsjednik Federalnih rezervi. 70 glasova “za” i 30 glasova “protiv” na prvi pogled sugeriraju solidnu, dvostranačku podršku, ali Wall Street, gdje je za vrijeme senatske odluke indeks DJIA ljosnuo, govori drukčije. Bernanke je, naime, dobio čak 14 glasova manje nego Paul Volcker, bivši predsjednik Federalnih rezervi koji je dosad držao rekord po najmanjoj podršci među senatorima.

Bernankea, koji je veliki dio života proveo proučavajući Veliku depresiju i načine kako da se izbjegne, mnogi smatraju odgovornim za trenutnu financijsku krizu. Mnogi mu, pak, ne mogu oprostiti zalaganje za masovnu financijsku pomoć države bankama koje se drži odgovornima za izbijanje krize. Bernanke je, pak, i sam priznao dio odgovornosti, rekavši kako je potcijenio probleme vezane uz mjehur tržišta nekretninama, odakle su svi problemi i započeli.

Bernankea pravo iskušenje tek čeka ove godine, kada mora donijeti odluku o dizanju kamatnih stopa. To se mora zbiti u pravom trenutku kako bi se izbjegla inflacija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)