Kina uz Velikog brata dobila i “sestru”

Ono što mnogi nazivaju prvim velikim sukobom novog desetljeća, a pesimisti i najavom novog hladnog rata, jest spor između američke kompanije Google i vlasti Narodne Republike Kine vezan uz različito viđenje načina na koji korisnici Interneta u najmnogoljudnijoj (i najvećoj komunističkoj) zemlji svijeta mogu pristupati Internetu. Sukob je eskalirao nakon što je 12. siječnja otkriven “sofisticiran pokušaj” hakera da se razbije Googleov kod, odnosno da se dobave E-mail adrese i korespondencija kineskih aktivista za ljudska prava. Google je objavio kako će napustiti svoje operacije u Kini, ukoliko tadašnje vlasti ne ukinu svoja ograničenja Interneta, poznata kao “Veliki kineski vatrozid”.

Ako se to dogodi, barem nekim Kinezima Google baš i neće previše nedostajati, s obzirom da je već sada “izronila” domišljata alternativa. Riječ je o novoj tražilici i društvenoj mreži po imenu Goojje, koja je nastala kao izvedenica prvog sloga u riječi “Google” i “jje”, što je BBC protumačio kao mandarinsku riječ “jiejie”, odnosno “velika sestra”. BBC također citira Reuters koji tvrdi kako je na početnoj stranici novog servisa pisalo “Sestra je sretna što je brat odustao od odlaska i odlučio ostati sa sestrom”.

Google je, kako navodi BBC, odbio komentirati ovakve izraze bratsko-sestrinske ljubavi.

One thought on “Kina uz Velikog brata dobila i “sestru”

  1. citala sam nesto malo o tome, ali drze skrivenu pravu istinu… tko zna sto se u stvari krije iza svega toga, ali i navedono upucuje na ozbiljnost iscitanog…tebi lijepi pozdrav… 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)