RETRO-RECENZIJA: Neobičan i okrutan (Cruel and Unusual/Watchtower, 2001)

uloge: Tom Berenger, Rachel Hayward, Tugh Runyan, Mitchell
 Kosterman
 glazba: Michael Cusson
 scenarij: Rod Browning, Robert Geoffrion & Dan Witt
 režija: George Mihalka
 proizvodnja: Alliance/Le Monde, Kanada, 2001.
 distribucija: Blitz
 trajanje: 100'

Art (Berenger) je serijski ubojica čija specijalnost se sastoji u tome da svoje buduće žrtve zavodi prije nego sto će ih likvidirati. Nakon što je preuzeo identitet svoje posljednje žrtve – profesora književnosti – dolazi u mali primorski grad države Oregon gdje će se zaposliti kao čuvar svjetionika. Tamo mu za oko zapadne Kate O’Conner (Hayward), mlada žena koja je nakon očeve smrti prisiljena nastaviti obiteljski posao i baviti se ribarenjem. Njen mlađi brat Mike (Runyan) se upravo vratio iz Chicaga gdje je umjesto novca stekao dugove, uvjetnu zatvorsku kaznu i probleme s alkoholom. U nastojanju da ga izvuče iz nevolja, Kate mu namjesti posao čuvara svjetionika gdje bi Artu trebao praviti drustvo. Kate ubrzo započinje ljubavnu vezu s Artom, za kojeg je uvjerena kako predstavlja očinsku figuru koja bi Mikea trebala izvesti na pravi put. No, Mike, koji s Artom provodi daleko više vremena od ljubavlju opčinjene sestre, ubrzo dolazi do spoznaje kako njegov kolega i nije tako dobar momak kakvim se predstavlja.

Prekrasni pejzazi Britanske Kolumbije i dobra karakterizacija – to su jedini aduti Neobičnog i okrutnog, relativno opskurnog kanadskog “straight-to-video” trilera iza kojeg stoji George Mihalka, filmaš s “art” reputacijom. Tom Berenger je uobičajeno pouzdan u svojoj ulozi, ali ni on ni ostatak glumačke ekipe ne moze sakriti činjenicu da ovaj film koristi reciklirani zaplet, a i “iznenađjujući” rasplet će teško ikoga iznenaditi. Kada film završi nakon nešto vise od sat i pol vremena, bit će dosta gledatelja koji će se osjećati razočaranima.

OCJENA: 3/10

NAPOMENA: Ovo je moja recenzija originalno objavljena u Usenet grupi hr.rec.film 14. svibnja 2003. Ovdje objavljena verzija sadrži sitnije korekcije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.