RETRO-RECENZIJA: Vampiri 2: Los Muertos (Vampires: Los Muertos, 2002)

uloge: Jon Bon Jovi, Cristian de la Fuente, Natasha Gregson Wagner,
Arly Jover, Diego Luna, Darius McCrary, Honorato Magaloni
glazba: Bryan Tyler
scenarij: Tommy Lee Wallace
režija: Tommy Lee Wallace
proizvodnja: Columbia, SAD, 2001.
distribucija: Blitz
trajanje: cca. 90′

Derek Bliss (Jovi) za život zarađuje kao profesionalni lovac na vampire i pri tome najviše voli raditi sam. No, kada tajanstveni naručitelj zatraži njegove usluge, Bliss će shvatiti da zadatak zahtijeva ne jednog nego skupinu lovaca na vampire. Na nesreću, tim koji je mislio okupiti je stradao, pa se Bliss mora zadovoljiti pretežno amaterskom postavom koju cine katolički svecenik otac Rodrigo (de la Fuente), Zoey (Wagner), djevojka koju je ugrizao vampir, a koja se protiv zaraze bori korištenjem eksperimentalnih lijekova, te meksički tinejdzer Sancho (Luna) kome je životni san postati lovac na vampire. Uz Blissa je jedini profesionalac Ray Collins (McCrary) i njegova vještina ce dobro doći kada se tim zaputi u Meksiko gdje ih čeka nešto što nisu očekivali – horde vampira na čelu s lijepom, ali opakom Unom (Jover).

Nastavci su obično losiji od originala, ali se za Vampire 2 to baš i ne bi moglo reći. Istini za volju, Vampiri svojem autoru Johnu Carpenteru nisu povratili negdašnju slavu, ali su zato predstavljali neobaveznu “trash” zabavu. Prilikom snimanja nastavka Carpenter se zadovoljio ulogom izvršnog producenta, te je scenarij i režiju povjerio svom dugogodišnjem suradniku Tommyju Leeju Wallaceu. Dotični se prilično dobro snašao na tom mjestu. Usprkos niskog budžeta i ne baš previše originalnog zapleta, Vampiri 2 su film koji se ne bi mogao nazvati razočaranjem. Prije svega je to posljedica vještog korištenja egzotičnih meksičkih lokacija, kao i šarolike, ali darovite glumačke postave. Osim rokera Jona Bon Jovija, koji se u posljednje vrijeme nametnuo kao pouzdana akcijska zvijezda, tu je i mladi Diego Luna, kojeg je domaća publika nedavno upoznala u I tvoju mamu također. No, najugodnije iznenađenje, barem što se muškog dijela publike tiče jest Arly Jover, Španjolka koja je ostala u prijatnom sjećanju svima onima koji su gledali Blade. Njen nastup u ovom filmu – drugom u kojem tumači lik vampirice – je prilično efektan. Wallace se iskazao i kao scenarist, tako što je radnji dodao nekoliko zanimljivih scenarističkih obrata. Iako su Vampiri 2 daleko od toga da uđu u antologije, predstavljat će ugodno iznenađenje svim ljubiteljima horor-žanra.

OCJENA: 6/10

NAPOMENA: Ovo je moja recenzija originalno objavljena u Usenet grupi hr.rec.film 14. svibnja 2003. Ovdje objavljena verzija sadrži sitnije korekcije.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)