RETRO-RECENZIJA: Sam protiv svih (The Art of War, 2000)

uloge: Wesley Snipes, Anne Archer, Maury Chaykin, Marie Matiko,
 Cary-Hiroyuki Tagawa, Michael Biehn, Donald Sutherland, Liliana
 Komorowska, James Hong
 glazba: Normand Corbeil
 scenarij: Wayne Beach & Simon Barry
 režija: Christian Duguay
 proizvodnja:  Warner/Morgan Creek/Imperial/Amen Ra,
 Kanada/SAD, 2000.
 distribucija: Blitz
 trajanje: 117 '

Sam protiv svih je naslov koji još jednom pokazuje kreativnu nesposobnost domaćih filmskih distributera. Akcijada koja se u originalu zvala Umijeće ratovanja ili Umjetnost ratovanja (i za ciji naslov je samo idiot mogao misliti da se odnosi na neku art- dramu) kod nas se pojavljuje pod naslovom koji je već korišten za mali milijun sličnih naslova. No, izbor “Blitzovih” prevoditelja i ne iznenađuje, jer su čak i neki naši nazovikritičari pokazali nevjerojatan nedostatak opće kulture te provalili kako Sam protiv svih glavnog junaka pokazuje kao pravog majstora sun zija – drevne orijentalne borilačke vjestine. Sun Zi (ili Sun Cu Vu, kako se ponekad navodi u prijevodima naših istočnih susjeda) je zapravo autor drevnog kineskog priručnika o ratovanju, koji je 80-tih stekao nevjerojatnu popularnost medu američkim japijima, a svoju vrijednost iskazao i kao izvor inspiracije za ovaj akcijski triler.

Douglas Thomas (Sutherland) je kanadski diplomat koji svoju dugogodišnju borbu za mir u svijetu nastoji uspješno završiti na mjestu generalnog sekretara UN. No, kada tradicionalne metode mirenja ne urode plodom, tu je supertajni odjel UN pod vodstvom Eleanor Hooks (Archer), čiji se operativci bave praćenjem, ucjenama i sličnim aktivnostima. Najbolji od svih tih agenata je Neil Shaw (Snipes) čiji je tim dobio zadatak pratiti kineskog diplomata Wua (Hong) i otkriti nisu li njegove veze s kontroverznim dalekoistočnim tajkunom Davidom Chanom (Tagawa) povezane s diplomatskom krizom koja bi torpedirala unosni trgovinski ugovor Kine i ostatka svijeta. Naizgled rutinska operacija praćenja se pretvara u tragediju – ambasador je ubijen zajedno sa Shawovim kolegama, a supertajni agent, koji službeno ne postoji, postao je glavni sumnjivac. Shaw, kojega progone i FBI na celu s agentom Capellom (Chaykin) i ubojice u službi trijada, svoju nedužnost moze dokazati jedino pomoću kineske prevoditeljice Julie Fang (Matiko), čije svjedočenje može ukazati na prave krivce.

Da izbor Georgea Busha za predsjednika SAD nije bio slučajan, svjedoci to sto je Sam protiv svih bio ispljuvan ili ignoriran od američkih kriticara u ljeto 2000. godine. To i ne iznenađuje jer Sam protiv svih zauzima stav koji predstavlja negaciju mnogih temelja Bushove politike protiv koje čak i navodno progresivni kritičarski establishment nema ništa. U ovom filmu je mir važniji od rata, diplomacija vrednija od nasilja, a američka vlada je vise motivirana sebičnim ekonomskim interesima nego željom za sirenjem slobode i demokracije po kugli zemaljskoj. Stoga ne iznenađuje što je film snimljen u pretežno kanadskoj produkciji. Kanadski režiser Christian Duguay je svoj posao obavio više nego solidno, vješto koristivši svoje snimateljsko iskustvo i režirajući nekoliko doista briljantnih akcijskih scena u kojima borilačke vjestine Wesleya Snipesa itekako dolaze do izražaja. Scenarij Waynea Beacha i Simona Barryja, ako se zanemari intrigantna politička podloga, ipak nije nešto posebno – pojedine “iznenadne” obrate je gledatelj mogao pogoditi već nakon prvih petnaest minuta. No, vrlo dobra gluma (posebno je zabavno vidjeti Mauryja Chaykina kako za promjenu tumači normalni lik), vješta kombinacija “ševe, šore i šege” te pomalo nekonvencionalna završnica su jamstvo da ljubitelji kvalitetne akcijade neće biti zakinuti u ovom filmu.

OCJENA: 6/10

NAPOMENA: Ovo je moja recenzija originalno objavljena u Usenet grupi hr.rec.film 13. svibnja 2003. Ovdje objavljena verzija sadrži sitnije korekcije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)