RETRO-RECENZIJA: Dungeons & Dragons (2000)

uloge: Justin Whalin, Marlon Wayans, Zoe McLellan, Thora Birch, Jeremy
 Irons, Bruce Payne, Lee Arenberg, Kristen Wilson, Richard O'Brien, Tom Baker
 glazba: Justin Caine Burnett
 scenarij: Topper Lilien & Carroll Cartwright
 režija: Courtney Solomon
 proizvodnja: MDP/New Line/Stillking, SAD/Češka, 2000.
 distribucija: Discovery
 trajanje: 107'

Bezidejnost današnjeg Hollywooda dolazi do točke u kojoj će veliki studiji nakon negdašnjih velikih hitova, opskurnih TV-serija, kompjuterskih igara i albuma sa samoljepljivima sličicama inspiraciju za buduće velike projekte pronalaziti u jelovnicima losanđeleskih restorana. No, do tog trenutka će poslužiti i RPG-ovi – kulturni fenomen koji je tu već skoro četvrt stoljeća, ali je zbog svojeg prevelikog naglaska na intelektualne sposobnosti ipak ostao van matice svjetske popularne kulture. Od RPG-a je, dakako, najpopularnija Dungeons & Dragons, igra na temelju koje je u posljednjih trideset godina stvoren ne samo cijeli jedan fiktivni univerzum (odnosno više njih), nego i poslovni imperij sa stotinama knjiga, romana, stripova, kompjuterskih igara te milijunima zagriženih fanova. Ta igra (svojevremeno optuživana za promicanje satanizma, odnosno homicidalnih nagona i raznih oblika psihopatologije) je među svojim fanovima imala i mladog Courtneya Solomona koji je 1990. godine, u dobi od 19 godina, za sitnu lovu otkupio filmska prava i slijedeće desetljeće lekao da mu se smiluje neki veliki producent i omogući mu da ostvari svoj veliki san te Dungeons & Dragons prenese na veliko platno. Tvrtci New Line Cinema je film s fantasy tematikom i tako brojnom fanovskom bazom dobro došao kao generalna proba za Gospodara prstenova. Iza projekta je stajao Joel Silver, ali Solomon nije imao sve želje ispunjene . S jedva 36 mil. US$ budžeta Dungeons & Dragons su bili jedni od jeftinijih holivudskih megaprojekata, ali ga ni to nije spasilo od komercijalnog kraha na američkim kino-blagajnama.

Radnja filma se dogadja u fantasy svijetu Ismerskog imperija, na čije prijestolje je upravo stupila mlada carica Savina (Birch), koja nastoji reformirati Imperij i izjednačiti obične građane s povlaštenim Magima. Nepovjerenje potonjih koristi zli Mag Profion (Irons) kako bi zavladao umjesto nje, a najveća prepreka u tome je Savinino žezlo s kojim ona može upravljati zlatnim zmajevima. Da bi spriječila Profionove namjere, Savina se mora dočepati Savrilleinog štapa kojim se dozivaju još moćniji crveni zmajevi. U predvečerje građanskog rata i sveopće destrukcije će potraga za Savrilleinim štapom postati pustolovinom u kojoj će svoje snage i umijeća udruziti lopovi Ridley (Whalin) i Snails (Wayans), čarobnjacka pripravnica Marina (McLellan), borbeni patuljak Elwood (Arenberg) i vilenjakinja Norda (Wilson).

Dungeons & Dragons je projekt u kojeg je režiser Courtney Solomon očigledno uložio dosta ljubavi, ali ne i dovoljno mudrosti da shvati da bi režiju ipak trebalo povjeriti nekome tko možda i nije tako upućen u D&D svijet, ali zato ima više režiserskog iskustva. Najveća Solomonova greska je u tome što nije znao prepoznati dobar scenarij, jer ovo što su mu uvalili Lilien i Cartwright je hrpa klišeja, papirnatih stereotipova i očajnih replika. No, najužasnije od svega jest casting – nezainteresiranost Thore Birch (Vrtlog života) bi se još i mogla oprostiti, ali za sadističko iživljavanje nad gledateljima, koje je priredio Jeremy Irons preglumljujući svoj lik, jednostavno nema opravdanja. S druge strane, simpatična Zoe McLellan i Justin Whalin (angažiran zbog svojeg D&D iskustva u stvarnom životu) su relativno dobro obavili posao, a Marlon Wayans (Mrak film) popravlja dojam kao “comic relief”. U nedostatku budžeta za kompjuterski generirane fantasy pejzaže i interijere Solomon se relativno dobro koristi živopisnim češkim lokacijama, a tamo gdje su korišteni, CGI efekti su relativno dobri. Zbog svega toga Dungeons & Dragons ipak zaslužuju prolaznu ocjenu, ali ništa vise od toga, jer u svojoj suštini ipak predstavljaju promašaj – D&D geekovi će ga ionako smatrati izdajom, a obična raja će imati problema shvatiti zašto bi netko zbog ovakvih likova i priča noći provodio s hrpama papira, figurica i kockama.

OCJENA: 3/10

NAPOMENA: Ovo je moja recenzija originalno objavljena u Usenet grupi hr.rec.film 13. srpnja 2002. Ovdje objavljena verzija sadrži sitnije korekcije.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)