RECENZIJA: Kockanje (2013)

KOCKANJE
(RUNNER RUNNER)
uloge: Justin Timberlake, Ben Affleck, Gemma Arterton, Anthony Mackie, John Heard
scenarij: Brian Koppelman & David Levien
režija: Brad Furman
proizvodnja: 20th Century Fox, SAD, 2013.
trajanje: 92 '

Zamislimo da je jednom filmašu na raspolaganju “noirovski” scenarij koji se bavi aktualnom društvenom tenom, da može računati na egzotične i atraktivne lokacije, kao i prilično iskusnu i talentiranu glumačku ekipu. Što može krenuti krivo? Mnogo toga, a u što smo se uvjeriki mnogo puta. Međutim, malo kada se ta naizgled dobitna kombinacija pretvori u spektakularni fijasko kao u slučaju “Kockanja”, najnovijeg filma Brada Furmana.

Protagonist filma je Richie Furst (Timberlake), bivši mešetar koji nakon burzovnog kraha 2008. godine karijeru pokušava obnoviti magisterskim studijem na Princetonu. Usprkos njegovog neospornog talenta, studij ne ide dobro, i to prije svega zbog financijskih problema, odnosno nemogućnosti da se plati astronomski visoka školarina. Richie taj problem rješava tako da svojim bogatim kolegama posreduje kod online  kockanja i, kada zagusti, i sam igra poker na Internetu. U posljednjoj partiji je ostao bez novca i poslije na temelju statističke analize zaključio kako u pitanju nije loša sreća, nego ga je netko prevario. S obzirom da je online kockanje u SAD zabranjeno, takvi se poslovi vode u inozemstvu, uključujući Kostariku, gdje Ivan Block (Affleck), američki vlasnik online kockarnice, uživa u tome da tamošnje vlasti nemaju ugovor o izručenju sa njegovom domovinom. Richie dolazi kod Afflecka kako bi mu se osobno požalio na svoj slučaj, a na što tajkun reagira tako da ga, impresioniran mladićevom drskošću i detektivskim sposobnostima, angažira za svoju tvrtku. Richie stječe novac i donedavno nezamislivi luksuz, ali njegov rajski život kvari agent FBI Shavers (Mackie) koji ga nastoji privoliti da surađuje u operaciji Blockovog hvatanja.

Scenaristi David Koppelman i David Levien su prije petnaest godina zajedno surađivali na filmu “Kockari”, filmu čiji su protagonist i tema u mnogo čemu bili slični protagonistu i temi  “Kockanja”. Oba filma dijele i motiv kocke kao fenomena koji nije stran ni intelektualcima ili”stupovima društva”, odnosno koliko je lako “skliznuti” iz legalnih u ilegalne vode, odnosno iz “normalnog” života u polusvijet kriminala i ovisnosti. Na žalost, te je scenarističke ideje slabo iskoristio režiser Brad Furman, režiser poznat uglavnom po sudskoj drami “Cijena istine”. Film, u kome Portoriko “glumi” Kostariku (čiji se dužnosnici u stvarnom životu vjerojatno neće složiti s prikazom svojih kolega kao korumpiranih nasilnika) pruža set lijepih i spektakularnih prizora, koji uključuju bazene, hoteleske sobe, jahte i oskudno odjevene mlade žene. Problem je u tome što Furman od njih ne može sastaviti suvislu priču niti je učiniti naročito zanimljivom i uzbudljivom, pogotovo pred kraj kada u filmu počnu nicati iritantni klišeji (uključujući lik protagonistovog oca koji je ovisan o kocki i tako u rukama negativaca). “Kockanje” je još iritantnije kada se uzme u obzir da su gotovo sve “jake” replike ili scene potrošene u traileru, koji je, po “dobrom starom” hollywoodskom običaju, manje-više prepričao cijeli film. Međutim, najveći problem je uvođenje lika Blockove suradnice/djevojke Rebecce Shafran koja tu uglavnom služi da ispuni kvotu ženskih likova, ali čiji su motivi i karakter potpuno neuvjerljivi; talentirana britanska glumica Gemma Arterton sebi može pribilježiti još jednu nezahvalnu ulogu u filmografiji.

Ni ostatak glumačke ekipe nije pružio naročiti dojam. Justin Timberlake, oko čije mogućnosti da “nosi” film još uvijek postoje velike sumnje, izgleda najbolje, ali je potpuno sputan lošim scenarijem. Stvar je još gora s Benom Affleckom, koga možda zabavlja zamisao da tumači negativca, ali to čini tako loše da če gledatelji imati problema ozbilno shvatiti njegov lik. Affleck je ovime u mnogo čemu potrošio kredite prikupljene oskarovskim “Argom” i potvrdio sumnje onih koji ga ne mogu zamisliti kao novog Batmana. Kada se sve zbroji i oduzme, “Kockanje” predstavlja veliki promašaj.

OCJENA: 3/10

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)