ACORN-ovom bauku “srezana” federalna optužnica

James O’Keefe, 25-godišnji konzervativni aktivist i tvorac “gerilskih” dokumentarnih filmova, bit će optužen za prekršaj a ne za kazneno djelo. On i njegovi kolege Joseph Basel (24), Stan Dai (24) i Robert Flanagan (24) će na sudu odgovarati za “ulazak u federalne prostorije pod lažnom izlikom”. Federalni tužitelj je na kraju tako odlučio opisati O’Keefeov pokušaj, da koristeći svoje prijatelje kao lažne radnike telekomunikacijske kompanije, pokuša ustanoviti je li Mary Landrieu, demokratska senatorica iz Louisiane, uistinu imala pokvarene telefone te zbog toga nije primala pozive birača bijesnih zbog njene podrške Obaminom planu zdravstvene reforme.

O’Keefe i društvo su to učinili 25. siječnja ove godine, ali su smjesta “provaljeni” i uhapšeni, a istragu je vodio FBI. Hapšenje je oduševilo liberalni dio američke javnosti, koji O’Keefea mrzi zbog gerilskih video-snimaka na kojima je, lažno se predstavljajući kao svodnik, uhvatio članove ljevičarske, ali utjecajne nevladine organizacije ACORN, kako mu pokušavaju pomoći u organizaciji lanca prostitucije i drugim nezakonitim djelatnostima. ACORN je zbog skandala ostao bez federalne pomoći, a prije par dana je bankrotirao.

“Watergate 2”, kako su neki komentatori nazvali O’Keefeov pohod na senatoričin ured, tako je završio kao “ćorak”. Međutim, njemu i drugovima ipak prijeti mogućnost da bude kažnjen s 250.000 dolara globe i maksimalno 6 mjeseci zatvora. Većina komentatora, pak, misli da to neće biti slučaj, odnosno da će O’Keefe . koji je u par intervjua rekao da “bi cijelu stvar, s onim što sada zna, izveo drukčije” – priznati krivicu u zamjenu za blažu kaznu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)