ACORN na rubu bankrota

Udruženje lokalnih organizacija za reformu sada (ACORN), jedna od donedavno najvećih, najmoćnijih i najutjecajnijih nevladinih organizacija u SAD, a samim time u svijetu, jučer je najavila mogućnost da proglasi stečaj.

Ljevičarska organizacija, koja je donedavno brojala čak 400.000 članova, a čiji su aktivisti predstavljali ključni segment Obaminih terenskih operativaca, u rujnu 2009. godine je teško pogođena skandalom nastalim kada su konzervativni aktivist James O’Keefe i Hannah Giles, glumeći svodnika i prostitutku, video-kamerom uhvatili ACORN-ove djelatnike kako im nude pomoć i financijske savjete za obavljanje ilegalnih aktivnosti. ACORN, koji je ranije bio predmetom optužbi za registraciju lažnih birača pred izbore, zbog svega je ostao bez federalne pomoći. Globalna recesija je, pak, dovela do presušivanja alternativnih izvora financiranja te ACORN dovela pred financijski slom.

Suočeni s financijskim nevoljama i negativnim publicitetom, ACORN je pokušavao preživjeti kroz rezove i “rebranding”. Tako je od 30 regionalnih ureda zatvoreno njih 15. Mnoge regionalne organizacije ACORN-a su prestale s radom, ali su se njihovi aktivisti registrirali pod novim imenima.

Članovi i simpatizeri ACORN-a se, pak, mogu tješiti time da osoba najodgovornija za nestanak njihove organizacije i sama ima problema. O’Keefe trenutno čeka početak suđenja za pokušaj ilegalnog prisluškivanja demokratske senatorice Mary Landrieu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.