Slovački predsjednik uložio veto na Zakon o patriotizmu

[picapp align=”left” wrap=”true” link=”term=Ivan+Gasparovic&iid=1944355″ src=”2/f/5/5/bd.JPG?adImageId=11465430&imageId=1944355″ width=”234″ height=”308″ /]

Prije nekoliko godina u hrvatskim medijima se dosta govorilo o Ivanu Gašparoviču, predsjedniku Slovačke. Razlog je bio u prozaičnoj činjenici da mu je otac bio Hrvat. Danas se o Gašparoviču a i o Slovačkoj vrlo malo govori, a glavni razlozi su u tome što Gašparovičeva Slovačka, usprkos članstva u EU, nije “na liniji”, odnosno, kao i mnoge države-članice EU ne odgovara viziji “europejstva” kakvu promiče hrvatski politički establishment. Tako je Slovačka, za razliku od Hrvatske, odbila priznati Kosovo, a tu je i vladajuća koalicija koju čine bivši komunisti iz stranke Smer te ekstremno desna ultranacionalistička stranka SNS.

Gašparovič će možda ponovno steći nešto svoje popularnosti u medijima nakon današnje odluke da stavi veto na nedavno izglasani Zakon o patriotizmu. Odredbe zakona, koji je vlada Roberta Fica donijela na prijedlog partnera iz SNS-a, nalažu da od 1. travnja sve slovačke škole radni tjedan počnu intoniranjem slovačke himne, kao i da svaka učionica mora biti ukrašena slovačkim zastavama i grbovima. Zakon je izazvao burne kontroverze, najviše zbog straha da će pokvariti tradicionalno loše odnose između slovačke većine i mađarske manjine, koje nije popravilo ni članstvo njihovih matičnih država u EU.

Gašparovič je, pak, izjavio da podržava zakon, ali da je na njega stavio veto iz čisto tehničkih razloga. Prema njegovom mišljenju u Slovačkoj zbog recesije jednostavno nema financijskih sredstava za nabavku razglasa preko kojih bi se intonirala himna kao i za nove zastave i grbove. Zakon bi sada trebao ići u parlament gdje bi se trebao doraditi s amandmanima u rujnu.

BBC, pak, nudi cinično tumačenje kako je Gašparoviča u tom smislu “pritisnuo” Fico koji se na taj način nastoji indirektno distancirati od kontroverznog zakona koga su mu “skuhali” problematični koalicijski partneri.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s