Prijeti li kolaps UBS banke?

U petak je američka javnost, a s njom i ostatak svijeta, bio ugodno iznenađen brojkama o rastu američke privrede, koji su oborili šestogodišnje rekorde. Time se SAD pridružuju nizu zemalja koje tvrde da su službeno izašle iz Recesije, odnosno da je za njih, barem što se gole ekonomske statistike tiče, najgore prošlo.

Međutim, pesimisti uvjereni na mogućnost W-depresije, odnosno povratka svih pokazatelja u silaznu putanju ukazuju da bi pozitivne trendove mogli sasjeći događaji u Švicarskoj, odnosno kolaps UBS-a, jedne od najjačih banaka na svijetu. Na to je jučer u intervjuu za Le Matin Dimanche upozorila Evelin Widmer-Schlumpf, švicarska ministrica ekonomije. Razlog za kolaps bi mogao biti krah pregovora švicarske i američke vlade, odnosno presuda švicarskog suda kojom je UBS-u zabranjeno američkim poreznim vlastima odati podatke o 4500 tajnih računa, a čime bi se u Švicarskoj prekinula višestoljetna tradicija bankarske tajne.

Schlumpf je zabrinuta da bi američke vlasti u znak odmazde mogli zabraniti UBS-u djelovanje u SAD, a što bi imalo “značajne posljedice za švicarsku ekonomiju i tržište rada”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)