Rusa nešto više nego prošle godine

Rusofobi koji se nikako ne mogu pomiriti s novom, rebrandiranom, opakom Putinovom Rusijom, obično se tješe time da novo Carstvo zla i nema baš neku budućnost, s obzirom na izgledan demografski kolaps. Naime, svake godine više Rusa umire nego ih se rađa, a negativni trendovi, koji traju od dobrih starih Jeljcinovih vremena ukazuju na to da će sadašnja velesila s vremenom postati prazna zemlja bez ljudi koju može svatko zgaziti.

Međutim, kako stvari stoje, Putinu je uspjela jedna stvar koja je polazila za rukom Jeljcinu u prve četiri godine mandata – barem nakratko povećati broj stanovnika svoje države. Tatjana Golikova, ministrica zdravstva, je danas na sastanku s predsjednikom Medvjedevom rekla kako je po njenim procjenama prošle godine Rusija po prvi put iza 1995. godine doživjela demografski prirast, i to između 15.000 i 25.000 stanovnika.

Golikova je prirast objasnila padom mortaliteta od 4 posto, ali i nastavkom priljeva imigranata iz bivših republika Sovjetskog Saveza. Golikova je objasnila kako je u Rusiji najveći demografski problem učestalost pobačaja čiji je broj gotovo jednak broju novorođene djece. Tako se prošle godine rodilo 1,7 milijun novih Rusa, dok je pobačeno njih 1,2 milijuna.

Rusa, kojih je u onoj znamenitoj guslarskoj pjesmi, bilo 200 milijuna, sada ima tek 141,5 milijuna. Godine 1995. kada je posljednji put zabilježn prirast, Rusija je imala 148,5 milijuna stanovnika. Službeni cilj Putinove vlade je broj stanovnika održati na 145 milijuna, odnosno spriječiti pad na 125 milijuna, koga neki stručnjaci projiciraju za 2025. godinu.

Analitičari Goldman Sachsa, pak, tvrde da porast stanovnika predstavlja iznenađenje, i to ugodno iznenađenje po Rusiju, s obzirom da bi zaokret u demografskim trendovima mogao znatno pridonijeti ruskom ekonomskom rastu. Goldman Sachsov ekonomist Jim O’Neill predviđa da bi čak i skroman porast broja Rusa mogao pomoći Putinovoj državi da do 2029. po pitanju ekonomije prestigne Njemačke, a godine 2037. i Japan.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)