Rutinska povijest u Čileu

I dok je svijet daleko više zabavljen izborima u Ukrajini (a daleko manje zabavljen izborima koji se trebaju održati u Massachusettsu), u Čileu se na biralištima dogodio povijesni trenutak kojeg će svjetski, a pogotovo hrvatski mediji, uglavnom ignorirati. Sebastián Piñera, milijarder i kandidat Stranke nacionalne obnove, je tijesno pobijedio demokršćanskog kandidata Eduarda Freia i tako postao novi predsjednik Čilea.

Izbor Piñere je povijesni trenutak za Čile, s obzirom da je on prvi desničar koji je došao na čelo te latinoameričke zemlje otkako je 1990. godine vlast prepustio diktator Augusto Pinochet. Sve dotada je Čileom vladala ljevičarska “Concertacion” koalicija koju su činili socijalisti ubijenog predsjednika Allendea te demokršćani, koji u Latinskoj Americi, za razliku Evrope, tradicionalno pripadaju ljevici.

Usprkos toga što je rezultat bio izuzetno tijesan, i usprkos toga što će novi predsjednik dovesti do prve stvarne promjene vlasti u dva desetljeća, u Čileu – barem kada se usporede iskustva nekih drugih zemalja – nekakve velike drame nije bilo. Piñera će rutinski preuzeti vlast nakon što je obećao kako neće dirati u socijalne i druge programe koje je pokrenula njegova popularna prethodnica, socijalistkinja Michelle Bachelet.

Razlog je prije svega u tome što je u Čileu demokracija, usprkos traumatičnih iskustava na početku 1970-ih, daleko stabilnija nego drugdje u Latinskoj Americi. Smjena vlasti se tamo doživljava kao nešto sasvim normalno, a ne kao apokalipsa. Čak je i Pinochetov odlazak bio posljedica višegodišnjeg političkog pregovaranja, a ne nikakvih romantičnih idealista koji su jurišali na barikade. Mnoge bi države voljele da im povijest bude takva rutina kao što je slučaj s Čileom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.