Hrvatska – zemlja sreće?

Dolje se nalazi karta svijeta na kojoj su različite države označene ovisno o stopi samoubojstava. Kao što oni koji klikaju na pojedine slike mogu vidjeti, Hrvatska se ne nalazi među državama koje se mogu pohvaliti nekom naročito niskom stopom samoubojstava, ali je primjetno da neki naši susjedi imaju više razloga dizati ruku na sebe.

Hrvatska po ovim statistikama ima godišnju stopu od 18,3 samoubojstva na 100.000 stanovnika, što je više od Bosne i Hercegovine (11,8) čiji su stanovnici očigledno zadovoljni dejtonskim sistemom. Hrvatska je, s druge strane, očigledno sretna zbog toga što nije u EU, s obzirom da je pripadnost Uniji izazvala suicidalna raspoloženja u Sloveniji (21,7), a o tradicionalno suicidalnoj Mađarskoj  – koja je i ranijih desetljeća vodila po ovim statistikama – i njenoj stopi od 26,75 ne govorimo.

Current Worldwide Suicide Rate

Kada se govori o zemljama koje zbilja nemaju sreće, onda tu prednjači Lukašenkova Bjelorusija s 36,8, a ne tako daleko iza nje je i Putinova Rusija s 31,7. Ukrajina je očito bolje mjesto za život nego što sugerira ekonomija, s obzirom da je stopa samoubojstava tek 23,95.

U Evropi se očigledno isplati biti mediteranska zemlja, s obzirom da najniže stope samoubojstava imaju Grčka – 3,35, a iza nje Italija (6,35) i Španjolska (7,9).

Ostaje za vidjeti kakve bi statistike bile da je podatke dala Srbija, koja tradicionalno slovi kao hrvatska utjeha. I kakve će statistike biti nakon pet godina pod dr. Ivom.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.