Gvatemalski odvjetnik naručio vlastito ubojstvo kako bi srušio predsjednika

Gvatemala se sa stopom samoubojstava od 2,35 na 100.000 stanovnika može pohvaliti kako je jedna od sretnijih zemalja na ovom planetu. Međutim, nesklonost svojih zemljaka da dižu ruke na sebe očigledno nije dijelio 48-godišnji odvjetnik Rodrigo Rosenberg Marzano, čije je bizarno samoubojstvo, dostojno najkompliciranijih krimića u stilu Agathe Christie, izazvalo višemjesečnu političku krizu u toj srednjoameričkoj zemlji.

Sve je počelo kada je 10. svibnja 2009. godine Rosenberg ustrijeljen prilikom redovne vožnje biciklom. Ubrzo nakon ubojstva se na YouTubeu pojavila 14-minutna snimka na kojoj Rosenberg tvrdi kako će biti ubijen i za taj događaj optužuje ljevičarskog predsjednika Alvara Coloma Caballerosa. Kao motiv je naveden korupcijski skandal u koji je bio umiješan Colom zajedno sa suprugom i najbližim suradnicima.

Nedugo prije Rosenbergovog ubojstva je ubijen i njegov bogati klijent Khalil Musa zajedno s kćeri Marjorie, koja je bila Rosenbergova djevojka. Njih je Rosenberg zastupao u procesu vezanom za pranje novca, a za koga gvatemalska desnica optužuje Coloma i njegovu administraciju.

Colom je, naravno, otklonio svaku mogućnost da je umiješan u ubojstvo odvjetnika, kao i pozive da podnese ostavku. Pozvao je američki FBI da istraži slučaj, isto kao i UN-ovu komisiju koja, inače, istražuje zločine počinjene za vrijeme građanskog rata u Gvatemali u prošlom stoljeću.

U rujnu su uhićena braća Francisco i Eduardo Valdes Pais, šefovi zaštitarske službe u jednoj farmceutskoj kompaniji, pod sumnjom da su organizirali Rosenbergovo ubojstvo.

Carlos Castresana, šef UN-ove komisije je, pak, šokirao gvatemalsku javnost sa zaključkom višemjesečne istrage, prema kome je Rosenberg ni manje ni više organizirao vlastitu ubojstvo kako bi time srušio predsjednika.  Prema nalazima komisije, Rosenberg je bio deprimiran zbog razvoda, smrti majke, te ubojstva djevojke, te je odlučio okončati svoj život, ali na način koji bi ga učinio mučenikom i doveo do pada omrznutog ljevičarskog predsjednika.

S obzirom na veliko čišćenje koje se sada najavljuje u Hrvatskoj, nije isključeno da bi prije uobičajenog slijeganja prašine i kod nas moglo doći do ovakvih bizarnih događaja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)