Zbog video-skandala ACORN neće raditi popis stanovništva u SAD

James O’Keefe i Hannah Giles, par koji je glumeći svodnika s političkim ambicijama i njegovu djevojku-prostituku, skrivenom kamerom “uhvatio” djelatnike američke nevladine udruge ACORN u nezakonitim radnjama, nanio je, po svemu sudeći, ne tako bezazlen udarac Obaminoj administraciji.

Nakon što je objava snimaka – koje na prvi pogled izgledaju kao parodija TV-serije “The Wire” – dovela do otpuštanja dviju kompromitiranih djelatnica, ACORN je izjavio kako je riječ o izoliranom incidentu, odnosno da su O’Keefe i Giles izbačeni iz nekoliko njegovih ureda nakon što su pokušali prodati istu “foru”.

Nastojeći odgovoriti na te kritike kako je riječ o “izoliranom incidentu”, O’Keefe je ekspresno ponudio nastavak svog hita. U njemu zajedno s Gilesovom samo dva dana kasnije nakon akcije u Baltimoreu pohodi ured ACORN-a u Washingtonu i ponovno pronalazi neobično razumijevanje kada ih zamoli za financijsku i pravnu pomoć prilikom organiziranja bordela s maloljetnim prostitutkama iz Salvadora.

(nastavak)

Iako se priča u biti svodi na isto što i na prethodnom sastanku, ovaj put se djelatnice doimaju nešto ozbiljnijima, manje ležernijima i profesionalnijem, inzistirajući na tome da se nečasne rabote obavljaju što diskretnije i upozoravajući na posljedice koje bi neopreznost mogla imati.

Bilo kako bilo, i nastavak je imao iste učinke. Dvije djelatnice uhvaćene kamerom su, prema priopćenju ACORN-a, su slično kao i kolegice u Baltimoreu, ekspresno otpuštene.

Međutim, priča ovdje nije stala. Naime, tokom prošle večeri je američki Biro za popis stanovništva obavijestio predsjednika Obamu  kako otkazuje suradnju s ACORN-om koji je, prema ranije utvrđenim planovima, trebao koristiti svoje aktiviste odnosno članstvo kako bi pomogao pri vođenju popisa stanovništva koji će se u SAD održati sljedeće godine. ACORN-ovo sudjelovanje u popisu je, inače, izazivalo bijes konzervativno i desno raspoloženog dijela američke javnosti s obzirom na ljevičarsku reputaciju te organizacije, odnosno strahove da bi demografski i drugi statistički podaci bili “frizirani” u svrhu protežiranja Demokratske stranke (broj mjesta za pojedine države u Kongresu i sl.).

Inače, teško je ne špekulirati o tome kakve će posljedice ovaj pothvat imati na karijeru Hanne Giles. S obzirom na njen izgled i glumačke sposobnosti, na prvi pogled se čini kako bi mogla očekivati sjajnu budućnost u Hollywood. Međutim, s obzirom da – što se političkog opredijeljenja tiče – definitivno nije “na liniji”, to se u ovom trenutku čini malo vjerojatnim.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)