I to je Amerika: U nevladinoj udruzi potiču maloljetničku prostituciju

Ako mislite da ste vidjeli i čuli sve što se može vidjeti i čuti, odnosno da vas ništa više ne može iznenaditi, ponekad ćete naletjeti na nešto što će vas uvjeriti u suprotno. Nekad se može dogoditi da uz takvo iznenađenje ide i skepsa, odnosno da niste sigurni da li je ono što vidite autentično odnosno nečiji dobar štos. Jedan takav primjer predstavlja dolje navedeni video-snimak, koji se u posljednjih dan-dva počeo vrtiti po dijelu američkih medija.

Da bi netko neupućen shvatio o čemu se zapravo radi, potrebno je reći riječ-dvije o ACORN-u, odnosno organizaciji čiji ured u Baltimoreu predstavlja mjesto radnje. Udruženje lokalnih organizacija za reformu sada (ACORN) je neprofitna organizacija osnovana 1970. godine u svrhu pružanja socijalne i pravne pomoći najsiromašnijim Amerikancima, prvenstveno u oblasti stanovanja. S vremenom je nerasla u jednu od najvećih nevladinih organizacija u SAD, s preko 400. 000 članova i podružnicama u preko 100 američkih gradova te u još nekoliko država Latinske Amerike. Osim socijalnog rada, ACORN se bavi i političkim aktivizmom, odnosno vodi kampanje registracije najsiromašnijih Amerikanaca za izbore.

Godine 2008. su upravo te registracije postale predmetom kontroverze, s obzirom da je ACORN na izborima podržao Baracka Obamu i svoju lokalnu mrežu stavio na raspolaganje kako bi stvorio armije glasača, pretežno među crncima. Američki konzervativci i desničari ACORN optužuju da se pri tome često koristio i protuzakonitim sredstvima, odnosno da je, nastojeći stvoriti što više birača, registrirao mrtvace i ilegalne imigrante.

Zbog toga što mu se pripisuje veliki dio zasluga za Obaminu pobjedu, ACORN u dijelu američke javnosti nije naročito popularan, te se sve optužbe na njegov račun koje dolaze iz tih krugova moraju uzeti s priličnim zrnom soli. Zato je ova snimka koju je 24. srpnja načinio 25-godišnji nezavisni filmaš James O’Keefe na prvi pogled izgledala kao kombinacija propagande i lažnog dokumentarca.

(Ovdje je drugi dio)

Za one koji ne znaju engleski i ne mogu pratiti što se događa, ovdje je kratki siže. O’Keefe dolazi u ured ACORN-a predstavljajući se kao mladi nadobudni političar koji svoju kampanju nastoji financirati… pogodite čime? 20-godišnjom djevojkom po imenu “Kenya” (O’Keefe navodi kako je njeno pravo ime Hanna Giles) koja bi mu trebala donijeti novac baveći se prostitucijom. Par je došao u ACORN-ov ured tvrdeći da je “Kenya” stupila u kontakt s krijumčarima ljudi koji iz Salvadora dovode 13 maloljetnica, a koje bi angažirali kao prostitutke. Dvjema djelatnicama ACORN-a objašnjavaju kako ih zanima kako curicama omogućiti ne samo što jeftiniji smještaj, nego i kako za svoj posao dobiti financijska sredstva i porezne olakšice od lokalnih, državnih i federalnih vlasti. Djelatnice se ne doimaju nimalo ogorčenima i šokiranim takvim pitanjima, nego sasvim hladno daju niz praktičnih savjeta o tome kako organizirati cijeli posao, odnosno preko ACORN-a dobiti tražena sredstva, nudeći lažnom svodniku/budućem političaru da se za 120 dolara godišnje članarine priključi njegovoj organizaciji i odlazi na seminare gdje se pružaju još detaljniji savjeti koji bi mu pomogli u vođenju njegovog posla.

Sve je ovo, na prvi pogled, izgledao O’Keefeov pokušaj da lažnim dokumentarcem parodira odnosno nadmaši šokantni sadržaj hvaljene TV-serije “The Wire” koja prikazuje mračnu stranu života u Baltimoreu, uključujući i institucionalnu korupciju. Međutim, u pitanju je stvarni događaj sa najmanje dva stvarna lika. Kako javljaju američki mediji, ACORN je objavio kako su dvije djelatnice sa snimke otpuštene, obrazloživši to tvrdnjom “kako nisu bile pravilno obučene za svoj posao”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)