Bivši ministar ubijen kao član narko-bande

Mirzo Zijojev, bivši tadžikistanski ministar za izvanredna stanja, ubijen je od strane tadžikistanskih snaga sigurnosti prilikom operacije razbijanja narko-bande čiji je navodno bio član. Tom prilikom su uz Zijojeva ubijen jedan islamistički militant i još petorica Čečena. Također je ranjeno nekoliko tadžikistanskih dužnosnika koji su sa Zijojevom pregovarali o tome da im oda skrovišta oružja i droge, odnosno vođu bande.

Zijojev je u subotu bio uhapšen zbog sumnje da je sudjelovao u napadu na policijski punkt u dolini Rašt, nedaleko od granice s Afganistanom.

Prije nego što je godine 1997. postao ministar u vladi, Zijojev je bio među vođama islamističkih pobunjenika koji su nakon raspada SSSR-a vodili petogodišnji rat s vladom u Dušanbeu, s ciljem da stvore teokratsku državu. Godine 1997. je rat završen sporazumom kojim su neki od pobunjenika organiziranih u Partiju islamskog preporoda Tadžikistana (IRP), uključujući Zijoveva, dobili određen broj mjesta u novoj vladi. Međutim, tri godine ranije Zijovev je smijenjen s položaja.

Okolnosti su, naravno, sasvim drukčije, ali s obzirom kakva su došla vremena, danas više i nije tako teško zamisliti kako bi se za godinu-dvije slične naslovnice mogle vidjeti i u naslovnicama iz Hrvatske.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *