Japanski premijer raspisao izvanredne izbore

Još jedna od žrtava današnje globalne krize će, po svemu sudeći, postati i japanska vlada, odnosno Liberalno-demokratska stranka (LDP), koja tom zemljom, uz kraće prekide, vlada više od pola stoljeća. Premijer Taro Aso je tako odlučio prijevremeno raspustiti parlament te sazvati nove izbore koji će se održati 30. kolovoza.

Aso, koji je jedan u nizu od LDP-ovih vođa koji su se nakon odlaska uspješnog Junichira Koizumija smjenjivali kao na tekućoj vrpci, povukao je potez koji mnogi tumače kao politički harakiri. S obzirom da njegovu stranku čeka izgledan poraz i gubitak vlasti, Aso će nakon gubitka mjesta premijera biti prisiljen dati ostavku na mjesto njenog vođe.

LDP-u već duže vrijeme ne cvjetaju ruže, s obzirom na niz korupcijskih skandala kao i još uvijek neprevladane posljedice japanskih ekonomske krize 1990-ih, na koje se sada “nakalemila” i globalna recesija. Već par godina je LDP bio prisiljen vladati uz gornji dom parlamenta kojim dominira opozicijska Demokratska stranka (DPJ).

Neposredni povod za Asovu odluku su jučerašnji izbori u Tokiju gdje je DPJ osvojila 54, a LDP 38 mjesta u gradskoj skupštini, te prvi put izgubila vlast u glavnom gradu. Zbog toga je Yukio Hatoyama, vođa DPJ-a, uputio poziv da se raspusti parlament i održe prijevremeni izbori.

Aso je svojom odlukom sugerirao kako smatra da daljna agonija njegove stranke nema smisla, te da je bolje predati vlast sada nego riskirati još veće potonuće na izborima nekoliko mjeseci kasnije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)