Roxana Saberi uskoro na slobodi

Roxana Saberi, američka novinarka iranskog podrijetla, inače bivša Miss Sjeverne Dakote, uskoro će biti puštena na slobodu nakon što je iranski žalbeni sud smanjio njenu zatvorsku kaznu zbog špijunaže. Njen odvjetnik Abdolsamad Khoramshahi javlja, a BBC prenosi, kako je originalna zatvorska kazna od osam godina smanjena na dvije godine uvjetno. 32-godišnja Saberi, koja je kao slobodna novinarka surađivala s BBC-jem i američkom mrežom NPR, u Iranu je boravila šest godina kako bi skupila materijal za knjigu. Njeno uhićenje i suđenje pred Revolucionarnim sudom – obavljeno iza zatvorenih vrata – izazvalo je velike kontroverze širom svijeta, kao i bijes novinara.

Saberi, koja uz američko ima i iransko državljanstvo, će temeljem presude moći napustiti Iran, ali će joj sljedećih pet godina biti zabranjeno obavljanje novinarskog posla u toj državi.

Očigledno je da su iranske vlasti shvatile da bi cijeli slučaj – bez obzira kakve optužbe i koliko osnovane bile (navodno je prvo trebala “pasti” zbog protuzakonite kupovine alkohola) – nanio više štete nego koristi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)