Smijenjen zapovjednik američkih snaga u Afganistanu

Robert Gates, američki ministar obrane, smijenio je generala Davida D. McKiernana, zapovjednika američkih i ISAF-ovih snaga u Afganistanu. BBC navodi kako je najvjerojatniji razlog za taj kadrovski potez – koji dolazi jedva godinu dana nakon što je McKiernan bio imenovan na tu dužnost – u neslaganju oko dalje strategije u borbi protiv talibana, odnosno sve većih problema u odnosima SAD i pro-zapadne kabulske vlade na čelu s Hamidom Karzaijem. McKiernan bi tako trebao platiti ceh za nedavnu pogibiju stotina afganistanskih civila pod NATO-vim bombama.

Smjena također dolazi u trenutku kada se sprema slanje 21.000 američkih vojnika u Afganistan, odnosno pokušaj da se korištenjem istih metoda kao u Iraku – u svoje vrijeme kontroverznog surgea – makar privremeno smanji razina talibanskog nasilja, odnosno tako omogući konsolidacija Karzaijeve vlade koja bi se s talibanima mogla obračunati i sama. McKiernanov nasljednik, general Stanley McChrystal, je stručnjak za specijalne operacije sa značajnim iskustvom iz Iraka, te mu se pripisuju uspjesi u hvatanju Sadama Huseina i likvidaciji zloglasnog Al-Qaedinog čelnika Abu Muse al-Zarqawija.

Hrvatski mediji zasad o ovome šute, a zbilja ne bi trebali. Promjena na vrhu američkih snaga u Afganistanu, a s njome i neumitna promjena strategije, će biti jedan od indikatora kada i u kojim količinama će iz te zemlje počeli dolaziti mrtvački sanduci pokriveni hrvatskim zastavama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)