RETRO-RECENZIJA: Instinkt za ubijanjem (Instinct to Kill, 2001)

uloge: Mark Dacascos, Melissa Crider, Tim Abell, Kadeem Harrison, Jill
Jacobson, Deron McBee, James Greene
scenarij: Randall Frakes & Josh Olson (po romanu Lise Gardner)
režija: Gustavo Graef-Martino
proizvodnja: American World Pictures, SAD, 2001.
distribucija: UCD
trajanje: cca. 90 ‘

Mnoge žene tek u braku shvate da su načinile kobnu pogrešku vezujući se za barabu koja je trebala biti muškarac njihovog života, ali malo tko ima takav peh kakav je imala Tess Beckett (Crider). Za njenog supruga, policijskog detektiva Jima Becketta (Abell) se ispostavilo ne samo da je nasilnik nego i okrutni serijski ubojica. Stjecajem okolnosti, upravo je Tess raskrinkala svog supruga-manijaka i zahvaljujući tako pronađenim dokazima Jim je završio iza rešetaka. No, on nakon određenog vremena bježi i, naravno, Tess postaje njegovom metom. Tess, na savjet svog prijatelja, policijskog detektiva Lancea Difforda (Harrison), odlučuje unajmiti profesionalnog stručnjaka za sigurnost J.T. Dillona (Dacascos) koji bi je trebao naučiti vještinama samoobrane.

Prilično neuvjerljiva početna postavka i uobičajeno iritantni klišeji pokupljeni iz svih mogućih filmova o serijskim ubojicama su razlog zbog kojeg je Instinkt za ubijanjem upravo ono što izgleda na prvi pogled – B-film čiji nizak budžet sasvim odgovara ambicijama i talentu njegovih tvoraca. Ono što ovaj film ipak čini nešto drukčijim od ostalih je nešto veća količina nasilja, kao i pristojna glumačka ekipa. Mark Dacascos, zvijezda B- filmova koji se odnedavno uvalio u prvu ligu (Vučje bratstvo), relativno dobro se nosi s prilično nezahvalnom ulogom, slično kao i simpatična Melissa Crider. No, njihovi napori ipak nisu dovoljni da Instinkt za ubijanjem spase od itekako zaslužene sudbine tavorenja po zabitijim policama hrvatskih videoteka.

OCJENA: 3/10

NAPOMENA: Ovo je moja recenzija originalno objavljena u Usenet grupi hr.rec.film 17. veljače 2002. Ovdje objavljena verzija sadrži sitnije korekcije.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)