RETRO-RECENZIJA: Opasna istraga (Mercy, 2000)

uloge: Ellen Barkin, Peta Wilson, Karen Young, Wendy Crewson, Julian
Sands, Stephen Baldwin, Marshall Bell, Beau Starr
glazba: BC Smith
scenarij: Damian Harris (po romanu Davida L. Lindsaya)
režija: Damian Harris
proizvodnja: Franchise/New City, SAD, 2000.
distribucija: Blitz
trajanje: 117'

Kada supruge dobro situiranih i uglednih građana odjednom postanu žrtvama očigledno bolesnog ubojice, istraga je povjerena detektivki Catherine Palmer (Barkin). Smatrajući kako će počinitelja pronaći ako se bude kretala u istim krugovima kao i žrtve, policajka dolazi do neobičnog otkrića. Sve žrtve su pripadale bizarnoj skupini žena koje su vodile dvostruki život i u slobodno vrijeme upražnjavale sadomazohistički lezbijski seks. Palmerovu će u to veselo društvance uvesti mlada i lijepa Vickie Kittrie (Wilson), koja ne krije da joj se detektivka sviđa. Tragovi postupno vode do psihoterapeuta dr. Broussarda (Sands) koji i sam ima nekih problema.

Svi oni koji gledaju Le Femme Nikita nisu mogli ne primijetiti kako ponekad scene u kojima se naslovna junakinja pojavljuje u društvu zenskih likova imaju gotovo opipljivu erotsku dimenziju. Damian Harris, koji je adaptirao i režirao hvaljeni roman Davida L. Lindsaya (autora koji je, nastojeći što bolje prouciti materijal za knjigu, dvije godine proveo po SM klubovima), napravio je dobar izbor kada je za ulogu Vickie angazirao Petu Wilson. Mušku publiku ce Wilsoničina uloga oduševiti ne samo zbog toga sto je pokazala veliki talent tumaćeći lik skroz drukčiji od Nikite, nego i zbog toga što se u par scena pojavljuje bez odjeće. Njena partnerica, danas pomalo zaboravljena Ellen Barkin (Big Easy, More ljubavi), još jednom pokazuje kako je neobično privlačna žena za svoje godine, ali isto tako sposobna tumačiti lik koja se itekako dobro može snaći u opasnim situacijama. Uz ove dvije glumice Harris je imao sreću da mu na raspolaganju stoje kvalitetni, ali pomalo zaboravljeni glumci kao Karen Young i Julian Sands, a isto tako i kanadske lokacije koje daju posebnu atmosferu cijelom filmu. Harris pokazuje dosta talenta za erotske scene (kojih ne nedostaje u ovom filmu), a i sklonost za hommage nekim klasicima erotskog trilera kao sto su Sirove strasti i Obučena da ubije. Na žalost, neke od scena i podzapleta u filmu se čine nepotrebnima i Opasnu istragu cine dužom nego što je trebala biti. Moralizatorska završnica se također čini nasilno ubačenom i kvari uznemirujući i ambivalentni ton cijele priče. No, kada se sve zbroji i oduzme, Opasna istraga, iako se na prvi pogled čini ničim drugim do erotskim trilerom snimljenim cijelo desetljeće nakon svog vremena, ipak predstavlja kvalitetno urađen erotski triler koji će zadovoljiti kriterije čak i one publike koje lezbijske scene na filmu previše ne privlače.

OCJENA: 5/10

NAPOMENA: Ovo je moja recenzija originalno objavljena u Usenet grupi hr.rec.film 17. siječnja 2002. Ovdje objavljena verzija sadrži sitnije korekcije.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)