Još jedna žrtva Wikileaksa

Nedugo nakon što je tuniski predsjednik Ben Ali prisiljen bježati iz zemlje zahvaljujući “pikantnim” detaljima o njegovoj imovini i načinu vladanja objavljenim na Wikileaksu, još jedan moćnik ima razloge zabijati igle u lutku s likom Juliana Assangea. Berry Mutny, generalni direktor njemačke tvrtke OHB-System, smijenjen je od strane nadzornog odbora nakon što su “izronili” detalji njegove konverzacije s američkim diplomatima. Mutny je, naime, u njemu “popljuvao” Galileo, više milijardi eura vrijedan sustav satelitske navigacije koji razvija EU, rekavši da on nikada neće funkcionirati te da mu je isključiva svrha pomaganje francuskim vojnim interesima.

Sve to, pak, ne bi bio takav problem da Smutny i njegova tvrtka nisu sudjelovali u cijelom projektu, dobivši gomilu novaca od strane te iste EU. Priča se pojavila prošli tjedan u norveškom listu Aftenposten, a nakon čega ju je Smutny pokušao opovrći. Nadzorni odbor u Bremenu je, međutim, smijenio Smutnyja “u interesu tvrtke”.

Postavlja se pitanje hoće li Wikileaks otkriti cijeli niz sličnih “pikanterija” prema kojima afere zbog kojih se razapinje Sanader izgledaju sićušne, odnosno stvoriti depresivni dojam prema kome, kada je o “zamračivanju” riječ, Hrvatska već odavno predstavlja integralni dio EU.

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s