Australskog Sanadera ruši australska Kosor?

[picapp align=”left” wrap=”true” link=”term=Rudd+Gillard&iid=9187999″ src=”http://view1.picapp.com/pictures.photo/image/9187999/file-photo-australia-rudd/file-photo-australia-rudd.jpg?size=500&imageId=9187999″ width=”234″ height=”259″ /]

Australski premijer Kevin Rudd bi vrlo skoro mogao doživjeti gorku sudbinu svog hrvatskog kolege Ive Sanadera. Takav se dojam stječe nakon vijesti australskih medija o tome kako je njegovo vodstvo vladajuće Australske laburističke stranke (ALP), a samim time i države, izazvala njegova zamjenica Julia Gillard. Dotičnu su, pak, podržali sindikati ali i desno krilo stranke.

Australija bi svoju premijerku trebala dobiti iz jednog vrlo prozaičnog razloga – vodeći članovi stranke su izgubili povjerenje u Rudda, odnosno smatraju kako s njime na čelu ne mogu dobiti parlamentarne izbore zakazane za jesen ove godine. Rudd, s druge strane, neće pasti poput Sanadera, odnosno preko vlastitog igrokaza o ostavci i “veličanstvenom povratku”; njega bi australski laburisti trebali svrgnuti u formalnom postupku prilikom koga se o svom vođi laburisti izjašnjavaju demokratski, a Gillard, za razliku od svoje kolegice Kosor, ipak imati kakav-takav izborni legitimitet da zasjedne na čelo države.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)