Rusija i SAD na pragu sporazuma o reguliranju usvajanja djece

Usvajanje djece je u posljednje vrijeme postalo omiljena razonoda holivudskih veličina i sasvim je sigurno dobro došla oko nje stvorenoj industriji. Međutim, s vremena na vrijeme se pojavi neka horor-priča o svakojakim zloupotrebama koje “senzibiliziraju” javnost. Jedna takva priča se zbila prije par mjeseci kada su američki usvajatelji na avion bez pratnje poslali svoje 7-godišnjo usvojenog ruskog dječaka, objasnivši u kratkoj poruci “da je nemoguć” i da ga “ne mogu kontrolirati”.

Medvjedev i Putin su, suočivši se sa skandalom, reagirali promptno i zabranili sva usvajanja ruske djece od strane američkih usvojitelja. Istovremeno su počeli pregovori dviju vlada čiji je cilj da se dalja usvajanja dozvole, ali uz stroga ograničenja koja bi spriječila zloupotrebe i skandale.

Associated Press tako javlja, pozivajući se na ruske izvore, da su Rusija i SAD na pragu sklapanja sporazuma, iako je State Department kasnije opovrgavao. Sporazum bi, prema ruskim navodima, trebao usvajanje ograničiti na od ruske države posebno ovlaštene agencije, a istovremeno bi se ruska djeca u SAD, odnosno usvojiteljski domovi, nadzirali od strane za to posebno ovlaštenih organa. Svaki potencijalni usvajatelj bi morao prolaziti kroz poseban roditeljski tečaj.

Glavna točka prijepora u pregovorima je bio ruski zahtjev da se nove oštre odredbe primjenjuju retroaktivno. One bi, pak, pogodile oko 50.000 ruske djece koja su bila usvojena od američkih roditelja nakon raspada SSSR-a.

Roditeljski tečajevi su detalj koji možda najviše pada u oči u ovoj priči. U pitanju je još jedan primjer paradoksalne situacije u kojoj društvo od roditelja koji žele djecu traži više nego od roditelja kojima su se djeca dogodila slučajno ili čak protiv njihove volje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)