Hoće li Hrvatski laburisti izbjeći ponavljanje povijesti?

Opće stanje hrvatske politike je prilično deprimirajuće, a o čemu možda najbolje svjedoči Rakarov tekst u kome iznosi argumente protiv održavanja prijevremenih izbora. Među tim argumentima su najvažniji i najuvjerljiviji oni koji tvrde da je SDP – jedina trenutno vidljiva alternativa trenutnoj vlasti – toliko slab i neuvjerljiv da na njima ne bi dobro prošao, a i da pobijedi, politika mu se ne bi previše razlikovala od HDZ-ove. Kod autora ovih redova, pak, trenutno stanje HDZ-a i SDP-a izaziva još depresivniji zaključak o tome da se dvostranačje polako ali sigurno pretvara u de facto jednostračje.

Stoga valja pozdraviti kao svojevrsno osvježenje osnivanje nove stranke koja će pokušati, makar djelomično i makar simbolično, promijeniti takvo stanje stvari i predstavljati svojevrsno osvježenje na hrvatskoj političkoj sceni. Tu ulogu, barem u ovom trenutku, sebi nastoji pribaviti novostvoreni Hrvatski laburisti. Iako je, s obzirom na žalosna iskustva, prilično teško izložiti nekakav originalni program s obzirom da sve stranke u Hrvatskoj u tome sliče jedna drugoj kao jaje jajetu, Lesar i njegova ekipa su, izgleda to odlučili nadoknaditi svježom prezentacijom. U njoj se ističe dosta moderna  web-stranica a i “soundbite” o SDP-ovom seksualnom životu se čini potezom dostojnim najvećih PR majstora.

Lesaru se, međutim, zvijezde ne čine naklonjenim, barem ako je suditi po nizu spektakularno započetih stranačkih projekata koji su neslavno propadali u posljednja dva desetljeća hrvatske demokracije. Osnovni problem će mu, prije svega, biti nastojanje da mu stranka prestane biti ili se prestane shvaćati kao one man show, odnosno da postane nešto više od stroja za prikupljanje regionalnih glasova koji bi mu trebao osigurati novi saborski mandat.

Ne treba zaboraviti da će Hrvatskim laburistima – čak i ako se istinski budu trudili biti “drukčiji od drugih” – biti teško s obzirom na niz podmetnutih nogu od strane konkurencije i establishmenta. To se već može vidjeti u komentarima u kojima se laburisti nazivaju “još jednom strankom” i/li “oruđem za Lesarovu samopromociju”. Najžešći napadi bi, pak, trebali doći od strane SDP-a kojemu bi Lesar trebao na sljedećim izborima popapati malen – ali s obzirom na izjednačenost s HDZ-om vrlo važan – dio glasova. Nije teško zamisliti situacije u kojoj će SDP nastojati Lesara opisati kao HDZ-ovog trojanskog konja, a HDZ, pak, u takvoj situaciji mudro šutjeti da ničime ne pokvari takav dojam i tako spriječi po vladajuću stranku spasonosni sukob na ljevici.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.