Obiteljska stvar

Američke sapunice – ili barem one koje su nekoć bile popularne na ovim prostorima, poput Santa Barbare i Dinastije – obično su radnjom bile smještene u neki gradić gdje su se zapleti pojedinih epizoda uglavnom vrtili oko sukoba dvojice suparničkih bogatuna i njihovih obitelji. Takve TV-serije obično nisu imale mnogo veze sa stvarnim životom, ali povijest poznaje neke slučajeve, odnosno manje ili veće zajednice gdje se politika u mnogo čemu svodila na sukob dviju smrtno zavađenih obitelji. Jedan od najpoznatijih primjera je renesansni Rim sa znamenitim sukobom obitelji Orsini i Colonna.

Kako stvari stoje, baš i nije potrebno odlaziti u prošlost ili daleko s ovih prostora da bi se pronašlo nešto slično. Jedan od sjajnih primjera nacionalne politike kao obiteljskog suparništva daje Grčka, a o čemu zorno svjedoči ovaj post Kratka politička povijest suvremene Grčke, odnosno popis premijera koji su se izmjenjivali na njenom čelu od 1963. godine. Čak i oni koji ne znaju engleski ili im imena dvije vodeće stranke – PASOK (socijalisti, ljevica) i Nova demokracija (desnica) – previše ne znače, neće moći ne primijetiti kako se u redovnim intervalima izmjenjuju slična prezimena.

Koliko takvo stanje stvari ima veze s toplom, smeđom i ne baš mirisavom materijom s kojom se posljednjih dana sudara grčka ekonomija možda i nije toliko važno. Grčka je, nekako, usprkos svega toga, dobila Olimpijadu i – ono što je za naš politički establishment jedini istinski parametar uspjeha – upala u “vlak sreće” zvan Evropska Unija. Stoga možda i svo to bacanje drvlja i kamenja na nekakav nepotizam naših političara i nije na mjestu.

Ako bi Miroslav Tuđman za pet godina postao nešto ozbiljniji predsjednički kandidat nego što jest, i ako bi Ivan Račan postao nešto više od SDP-ovog ideologa u sjeni, to ne automatski ne znači da bi tada Hrvatska morala biti u gorem položaju nego što jest. Povijest nas uči i da “homo novusi” znaju upropaštavati države isto onako efikasno kao i političari sa zvučnim i “plemenitim” prezimenima.

One thought on “Obiteljska stvar

  1. haha,
    slicnu stvar imamo i u Indiji gdje se nehru-i i gandhi-i isto nadmecu tko ce uspjeti doci do sto vise utjecaja. no grcka takodjer jako posebna iako ima nekih naznaka kastinskog drustva. Npr jaako puno ljudi se zove isto ili slicno kao neki od predaka u obitelji, ali u jednoj gustoci kakva bi i “dalmatincima” bila smijesna.

    drugi problem je sto je grcka jedna drzavica sa kojom se hrvatska moze usporedjivati, i iz cijih gresaa moze uciti. Jedna od tih stvari je da korupcija i drzavna ekonomija na duge staze osiromasuju drustvo narod. tako su od ulaska u EU doduse profitirali od razvojnih fondodva, finaciravsi tim novcem najvecu mljekaru u onom dijelu evrope da bi se na kraju ispostavilo da u cijeloj grckoj nema dovoljno krava.

    cak i od uvodjenja eura, i samim time pristupom jeftinijem kapitalu grci nisu uspjeli potaknuti razvoj koji bi se mogao isplacivati. slicne situacije su i u italiji i portugalu. nikako da se materijaliziraju prednosti eu-a, makar matematicko-ekonomski.

    samo, jedna stvar postoji u grckoj. odgovornosti i zatvor.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)