Još jedno povijesno NE: Honduras napušta OAS

Honduras je – za razliku od nekih drugih država čije ime počinje s H – daleko ozbiljniji kada kaže “kako ne da svoje generale”. Vlada na čelu s privremenim predsjednikom Robertom Michelettijem je odbacila ultimatum Organizacije američkih država (OAS) prema kome je u roku od tri dana trebala prepustiti vlast vojnim pučem svrgnutom predsjedniku Manuelu Zelayi. Honduras je također objavio kako se više ne smatra vezanim Poveljom OAS, odnosno napušta tu regionalnu organizaciju, preduhitrivši tako suspenziju.

Micheletti je u pismu Joseu Miguelu Insulzi, generalnom sekretaru OAS-a, objasnio kako je OAS “politička organizacija, a ne sudsko tijelo”, odnosno ne može presuđivati u honduraškim unutarnjim pitanjima.

U obraćanju javnosti Micheletti je bio još rječitiji rekavši da je  “bolje platiti visoku cijenu nego saginjati glavu pred stranim vladama”. Ovo prilično podsjeća na izjave s ovih prostorima o tome da će se “jesti trava”.

Puč kojim je svrgnut Zelaya predstavlja neugodan presedan za Latinsku Ameriku, u kojoj se dugo vremena vjerovalo kako su takve metode rješavanja političkih sporova stvar prošlosti. Stvar je još neugodnija i za Obamu – kojemu s jedne strane nije mrsko da se barem jedna latinoamerička država skrenula s radikalnoljevičarskog i antiameričkog chavezovskog puta, ali s druge strane mora davati neugodna objašnjenja svojim idealističkim pristalicama koji ne mogu progutati da je pod Obamom u Hondurasu prošlo ono što pod Bushom nije u Venezueli.

Cirkus vezan uz Honduras – gdje, pučisti, inače imaju punu podršku zakonodavne i sudske vlasti te najavljuju redovne izbore za studeni, a Zelaya, barem prema anketama, baš i nije bio najpopularniji – mogao bi dobiti novu točku kada se sutra Zelaya pokuša iz izgnanstva vratiti u Tegucigalpu, u pratnji svoje argentinske kolegice Cristine Fernandez de Kirchner kao i još nekoliko latinoameričkih vođa. Mogućnosti za svakojake incidente su velike.

U međuvremenu će svi oni koji se na nekim nama bližim prostorima zalažu za pokazivanje prsta bjelosvjetskim moćnicima imati jedan svijetli primjer.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)