Afrička Unija prekinula suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom

Izraz “međunarodna zajednica” ili “volja međunarodne zajednice” u današnjem svijetu ima isto toliko smisla koliko i izraz “neka institucije pravne države rade svoj posao” u Hrvatskoj. Dobar argument za tu tezu daje odluka Afričke Unije (AU) da prekine suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom.

Razlog za tako dramatičan korak jest odbijanje Suda da prihvati AU-ovu molbu da se suspendira optužnica protiv sudanskog predsjednika Omara al-Bashira, ili barem uhidbeni nalog na osnovu te optužnice, a sve kako bi al-Bashir mogao slobodno putovati afričkim državama, posjećivati kolege i sudjelovati na samitima AU. Bashir, koga se optužuje za ratne zločine u Darfuru, je svejedno došao na samit u Tripoliju gdje su delegati donijeli rezoluciju o prekidu suradnje.

Razlozi zbog kojih se AU odlučila za tako drastičan korak, koji u mnogo čemu potkopava ionako krhak autoritet Suda, jest sve raširenije raspoloženje među afričkim vođama kako je Međunarodni kazneni sud ništa drugo do podlo oružje nekadašnjih bijelih masa kojima se potkopava krvavo stečeni suverenitet nekadašnjih kolonija, odnosno Zapadu problematični vođe – poput zimbabveanskog Mugabea – “dovode u red”.

Rezolucija, s druge strane, neće al-Bashiru omogućiti kretanje van afričkog kontinenta, a neke članice, poput Čada, su javno izrazile neslaganje s njom, iako je to više zbog činjenice da čadska prozapadna vlada vodi neobjavljeni rat protiv Sudana.

U svakom slučaju, ako Hebrang odluči prekinuti suradnju s Haagom, sada ima presedan.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.