Tajkun osuđen na smrt zbog ubojstva

Egipatskog tajkuna Hishaama Taalata Moustafu je sud u Kairu danas osudio na smrt zbog ubojstva. Moustafa je osuđen zajedno s Mohsenom al-Shoukaryjem, 39-godišnjim policajcem kojem je tajkun bio platio 2 milijuna dolara da likvidira Suzanne Tammim, libanonsku pop-pjevačicu s kojom je bio u dugogodišnjoj vezi.

Shoukary (ili Muhsin Sukkary, kako ga navodi BBC) je prošle godine Tammim zaklao u njenom luskuznom stanu u Dubaiju. Motiv je bila njena želja da prekine ljubavnu vezu s tajkunom koji je, između ostalog, bio član Vijeća Shure, odnosnog gornjeg doma egipatskog parlamenta.  Hishaam se s time nije htio pomiriti, pa je unajmio plaćenog ubojicu.

Suđenje u Kairu je, s obzirom na svoje sastojke – glamur, seks, nasilje, preljub – izazvao senzaciju te se komotno moglo nazvati “procesom stoljeća”. U samom Egiptu je, pak, javnost uglavnom bila uskraćena za informacije zbog žestoke medijske cenzure čim se otkrilo da je jedan od optuženika pripadnik utjecajne obitelji Taalat.

Usprkos tome, sud je Taalata ne samo proglasio krivim, nego mu udijelio smrtnu kaznu. Nju, prema egipatskim zakonima, trebaju potvrditi vjerske vlasti.

Iako je riječ o kruškama i jabukama, te iako naslov nema pretjerano veze s ovim prostorima, nemoguće je ne pomisliti kako bi cijela priča završila da se kojim slučajem zbila u Hrvatskoj, odnosno da su o sudbini Taalata kojim slučajem odlučivali suci zaslužni za to što rječnici odsada sadrže fraze kao “ličko rukovanje” i “društveno prihvatljive obitelji”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)