RECENZIJA: Rogue Heroes (2022)

Drugi svjetski rat je bio epohalni događaj koji je sadržavao bezbroj epizoda koje su i još uvijek izgledaju kao da su proizvod nečije razigrane mašte. Među njih spadaju i neke koje su prilično dobro poznate zaljubljenicima u vojnu povijest, ali su, iz ovih ili onih razloga, ostale nepokrivene od strane Hollywooda i drugih kinematografija. Jedna od tih epizoda je predmet SAS: Rogue Heroes („SAS: Odmetnuti junaci”), BBC-jeve šestodijelne miniserije koja je odnedavno dostupna na HBO Max.

Radnja započinje u proljeće 1941. godine u Sjevernoj Africi. Nakon što je prethodne godine nacistička Njemačka zgazila Francusku i ostvarila kontrolu nad Europom, pridružila joj se fašistička Italija u pokušaju da osvoji britanske posjede na Bliskom istoku. Nakon početnih neuspjeha, Talijanima je Hitler u pomoć poslao ekspedicijski korpus čiji zapovjednik Erwin Rommel bez problema tuče britanske i savezničke snage i brzo napreduje prema Aleksandriji i Sueskom kanalu. Poručnik David Stirling (Connor Swindells) je mladi i ambiciozni oficir, sin uglednog britanskog generala, koji smatra da je Rommel brzim napredovanjem načinio fatalnu grešku, zanemarivši svoju logistiku koja ovisi o sve duljim kopnenim komunikacijama preko tisuća kilometara nepregledne pustinje. Stirlingova ideja je da se Rommelova skladišta oružja, municije, goriva te aerodromi napadnu malim pokretnim postrojbama koje bi se ubacile u neprijateljsku pozadinu. Pretpostavljeni imaju vrlo razumijevanja za njegov plan, ali on svejedno uspije za njega pridobiti dvojicu kolega s reputacijom odmetnika koji ne poštuju vojnu hijerarhiju – poručnika Paddyja Maynea (Jack O’Connell) koji često čami u vojnom zatvoru zbog tučnjava i poručnika Jocka Lewesa (Alfie Allen), izumitelja bombe za uništavanje vojnih zrakoplova na zemlji. Stirlingov plan se počne ostvarivati tek kada se za njega zainteresira pukovnik Dudley Clarke (Dominic West), obavještajac specijaliziran za obmanu neprijatelja preko fiktivnih postrojbi, uključujući „Prvu pukovniju Specijalnih zračnih snaga” (SAS).

Rogue Heroes u mnogo čemu predstavlja tipičnu BBC-jevu produkciju u današnje tzv. Zlatno doba televizije, kada se nekoć najuglednija svjetska televizija mora natjecati s mali milijun streaming servisa od kojih mnogi nude atraktivan sadržaj. I dok se Steve Knight, scenarist najpoznatiji kao tvorac hit-serije Peaky Blinders, se prilično vjerno drži povijesnih činjenica vezanih uz stvaranje najpoznatije specijalne postrojbe na svijetu, dotle režiser Tom Shankland nastoji seriju učiniti što je moguće više „cool” i „hip”. To, prije svega, znači da će sadržaj uključivati ogromne količine eksplozija, pucnjava, eksplicitnog nasilja, ali i golotinje i seksa. Ovo potonje je vjerojatno razlog što je Knight u seriju uveo fiktivni lik francuske obavještajke Eve Mansour čiji lik tumači francuska plesačica Sofia Boutella. No, možda će najviše pažnje izazvati to što likovi koriste rječnik svjetlosnim godinama udaljen od „stiff upper lip” etosa britanske vojske kakvom je bila prikazivana 1940-ih te umjesto toga koriste svaku moguću priliku za eksplicitne psovke, a isto koriste čak i titlovi koji bi gledateljima trebali objasniti tu radnju. Ideja o SAS-u kao kreaciji antiestablishmentskih odmetnika koji ne mare za konvencije i pravila se dodatno odražava kroz korištenje klasičnih rock pjesama za soundtrack. Efekt ispočetka izgleda simpatičan, pogotovo kad tekstovi pjesma služe kao ironičan komentar zbivanja na ekranu, ali postaje anakron kada se uz rock počnu koristiti (obično na pogrešnim mjestima) tradicionalni pop šlageri iz ratnog vremena.

U seriju, snimanu na marokanskim lokacijama, je s druge strane uloženo dosta sredstava te je, uz malu pomoć CGI-ja, sjevernoafrička kampanja prilično uspješno rekonstruirana, uključujući neke od najspektakularnijih SAS-ovih prepada. Glumačka ekipa je prilično raspoložena, a posebno se ističe Connor Swindells u pokušaju da tumači lik što je moguće drukčiji od Adama Groffa u Sex Education. Jack O’Connell, koji je tumačio protagonista u tematski srodnom filmu Nesalomljivi, je gotovo neprepoznatljiv, a Alfie Allen je vrlo dobar kao najrazumniji i najstaloženiji od trojke SAS-ovih osnivača. Kao i mnoge današnje TV-produkcije, Rogue Heroes je prisiljen plaćati danak „woke” standardima, pa se u uniformama oficira britanske vojske mogu naći crnkinje, a i Dudley Clarke je prikazan kao osoba sklona „trans” oblačenju. No, to nije fatalni problem serije. Ratna zbivanja, koliko spektakularna bila, nemaju običaj pratiti hollywoodske konvencije, i to nije bio slučaj sa SAS-om, čiji je osnivač stjecajem okolnostima bio prisiljen posljednje godine rata provesti u zarobljeničkom logoru. To je autorima onemogućilo da na saharske pustolovine stave točku na uredan način, te su se umjesto toga odlučili na iritantni cliffhanger koji sugerira novu sezonu koje možda nikada neće biti.

ROGUE HEROES

(SAS: ROGUE HEROES)

uloge: Connor Swindells, Jack O’Connell, Alfie Allen, Sofia Boutella, Dominic West

scenarij: Steve Knight

režija: Tom Shankland

proizvodnja: BBC, UK, 2022.

trajanje: 130 min.

OCJENA: 5/10

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)