RETRO-RECENZIJA: Blizina (Proximity, 2001)

uloge: Rob Lowe, Jonathan Banks, Kelly Rowan, Terence "T.C." Carson,
 Joe Santos, Mark Boone Junior, David Flynn, James Coburn, Scott Plate,
 Patrick Mahoney Jr., Jack Sender, Rick Williams
 glazba: Stephen Cullo
 scenarij: Ben Queen & Scott Ruane
 režija: Scott Ziehl
 proizvodnja: Zinc Pictures, SAD, 2001.
 distribucija: VTI
 trajanje: 86'

William Conroy (Lowe) je bivši clevelandski profesor kojemu je sklonost mladim studenticama, alkoholu i brzoj vožnji donijela razvod braka i šest godina zatvora za ubojstvo iz nehata. U zatvor u kojem izdržava kaznu u proteklih godinu dana mđju zatvorenicima je zabilježen neobično veliki broj samoubojstava i nesreća s tragičnim ishodom. Barem tako tvrdi Conroyev mnogo iskusniji prijatelj Cole (Williams), ali Conroy na to ne obraća pažnju. Sve se mijenja kada jedne noći Cole izvrši samoubojstvo u sumnjivim okolnostima. Kada Conroy svoje sumnje saopći zatvorskoj upravi na čelu s Cliveom Plummerom (Santos), oni mu savjetuju da sve zaboravi. Nešto kasnije, prilikom naizgled rutinskog privođenja komisiji za uvjetni otpust, Conroy s užasom shvaća da se s te vožnje neće vratiti živ. Stjecajem okolnosti, Conroy uspijeva pobjeći i počinje se skrivati u Clevelandu. Tamo nastoji pronaći odgovore na pitanje zašto ga namjeravaju ubiti i tko stoji iza serije ubojstava zatvorenika. Istraga ga dovodi do Jima Corcorana (Coburn), predsjednika organizacije koja okuplja žrtve nasilnih zločina.

Blizina na prvi pogled izgleda kao film s ambicijama iznad prosječnog američkog “bekača”. Scenarij za glavni motiv zapleta koristi potencijalno intrigantni odnos zločina i kazne, a glavni junak je za promjenu netko kome ne biste dali ruku vlastite kćeri. Pri tome je vrlo zgodno to sto dotičnog glumi Rob Lowe, negdašnja teen zvijezda koja je svojevremeno dobila reputaciju “zločestog dečka” videokamerom zabilježenim grupnim seksom s mladim obožavateljicama. Cleveland sa svojim lokacijama predstavlja osvježenje, isto kao i pouzdani epizodisti Joe Santos (Prljavi igraju prljavo) i Jonathan Banks (Policajac s Beverly Hillsa) u ulogama negativaca. Na žalost, vrlo brzo se vidi kako Lowe nije shvatio ovu ulogu ozbiljno, a slično se može reći i za scenariste koji su od svega napravili rutinersku akcijadu. Tako se sve svodi na pucnjave, jurnjave, tučnjave, neuvjerljivi stjecaj okolnosti i još neuvjerljiviji idiotizam negativaca koji će dovesti do predvidljivog hepi enda. Ali, sumnjam da će do tog trenutka itko mariti za ovaj konfekcijski proizvod.

OCJENA: 2/10

NAPOMENA: Ovo je moja recenzija originalno objavljena u Usenet grupi hr.rec.film 23. kolovoza 2002. Ovdje objavljena verzija sadrži sitnije korekcije.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)