RETRO-RECENZIJA: Opaka (Wicked, 1998)

uloge: Julia Stiles, William R. Moses, Michael Parks, Louise Myrback,
 Chelsea Field, Vanessa Zima, Patrick Muldoon
 glazba: Eric Martinez
 scenarij: Eric Weiss
 režija: Michael Steinberg
 proizvodnja: Frankenstein Entertainment/Columbia, SAD, 1998.
 distribucija: Continental
 trajanje: 88'

Konačno smo i to doživjeli – dražesna mala Julia Stiles tumači negativku, i to ne običnu negativku, nego 14-godišnjakinju p kojoj bi se mogao napisati doktorat iz sudske psihopatologije. Ellie Christianson (Stiles) živi zajedno sa svojim roditeljima u od ostatka svijeta izoliranom bogataškom naselju, ali se tamo osjeća sputana. Jedini razlog zbog kojeg nije pobjegla od kuće jest duboka privrženost prema ocu Benu (Mosesu), kojeg je, pak, njegova supruga Karen (Field) bezočno varala sa siromašnim, ali muževnim susjedom Lawsonom Smithom (Muldoon). Taman kada je odlučila napustiti muža, ljubavnika te se zajedno s Ellie i njenom ćetiri godine mlađom sestrom Inger (Zima) preseliti u drugi grad, netko je ubije. Ellie to shvaća kao priliku da postane stup obitelji te počinje preuzimati sve majčine funkcije u kući, u što, po njenom mišljenju, spada i dijeljenje postelje s ocem. Ben, koji se, pak, misli oženiti s mladom guvernantom Lenom (Myrback), time je užasnut, ali je to samo dio njegovih problema – policijski detektiv Boland (Parks) je uvjeren kako zločin nije djelo provalnika, odnosno da se ubojica krije medju ukućanima.

Opaka je film koji će gledateljima prirediti i prijatna i neprijatna iznenađenja. Među prijatna spada nevjerojatno morbidan zaplet i hrpa luckastih likova koji bi možda bili bizarni čak i za Davida Lyncha, kao i to da se autori ne ustručavaju koristiti motive incesta i maloljetnickog seksa. Mešu neprijatna spada nevjerojatno slabi i maksimalno predvidljivi rasplet, a i glazba Erica Martineza je prilično iritantna. Stilesova briljira u prilicno teškoj i zahtjevnoj ulozi, isto kao što Michael Parks (Twin Peaks) unosi dašak svježine kao cinicni detektiv. Ali njih dvoje ipak nisu dovoljni da poprave dojam o filmu koji gledatelju gotovo sve vrijeme sugerira kako je mogao biti daleko bolji.

OCJENA: 4/10

NAPOMENA: Ovo je moja recenzija originalno objavljena u Usenet grupi hr.rec.film 12. svibnja 2002. Ovdje objavljena verzija sadrži sitnije korekcije.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)