RETRO-RECENZIJA: Utrka s vremenom (Race Against Time, 2000)

UTRKA S VREMENOM
(RACE AGAINST TIME)

uloge: Eric Roberts, Cary Elwes, Sarah Wynter, Chris Sarandon, Diane
Venora, Sean Devine, Cas Anvar
glazba: Don Davis
scenarij: Cary Solomon & Chuck Konzelman
rezija: Geoff Murphy
proizvodnja: TNT, SAD, 2000.
distribucija: Blockbuster
trajanje: cca 90′

Godine 2008. američki Vrhovni sud donosi presudu kojom se legalizira samoubojstvo, a da nitko nije u stanju predvidjeti njene krajnje posljedice. Deset godina kasnije multinacionalna korporacija “Lifecorps” obrće ogroman novac zahvaljujući tome što od siromašnih očajnika otkupljuje njihove organe zauzvrat im nudeći relativno pristojne sume dovoljne za godinu dana lagodnog života prije dobrovoljne eutanazije. Građevinskog radnika Jamesa Gabriela (Roberts) luksuz toliko ne zanima koliko život teško bolesnog sina, kojeg jedino može spasiti lijek koji je daleko iznad njegovih trenutnih financijskih mogućnosti. Očajni Gabriel odlučuje žrtvovati vlastiti život i potpisuje ugovor s “Lifecorpsom”, ali tako stečeni novac dolazi prekasno da bi spriječio sinovu smrt. Gabriel odlučuje odustati od cijelog posla, ali je već prekasno – ugovor korporaciji daje pravo da raspolaže s njegovim tijelom i zato je za Gabrielom poslan tim “skupljčca” na celu s okrutnim Burkeom (Elwes). Gabriel je prisiljen skrivati se od svemoćne korporacije, a jedinu mu pomoć pruža Alex (Wynter), lovac na ljudske organe ispočetka motiviran isključivo željom da vrijednu “robu” sačuva za sebe.

Snimljena za kablovsku televiziju, Utrka s vremenom ima dosta sličnosti s Freejackom, prije deset godina snimljenom SF-akcijadom u kojoj se običan čovjek u paklu distopijske budućnosti morao boriti za goli život. Stjecajem okolnosti oba je filma snimio novozelandski reziser Geoff Murphy koji ovaj put ograničenja kablovske produkcije i rutinerskog scenarija uspijeva nadići svojim profesionalizmom. Film ima prilično predvidljivu radnju i još predvidljiviji zaplet, likovi su dijelovi jasno prepoznatljive formule, ali Eric Roberts i Cary Elwes su prilično efektni u za njih prilično neobičnom rasporedu uloga (prvi je pozitivac, a drugi negativac). Utrka s vremenom također ima prilično zanimljiv vizualni stil, a ni ne baš najsjajnjiji specijalni efektni ne spriječavaju stvaranje futurističkog ugođaja koji je daleko uvjerljiviji nego u mnogim daleko razvikanijim i skupljim filmovima. Razlog je prije svega u prilićno dosljednoj viziji mračnog svijeta bliske budućnosti gdje je ultramaterijalistička logika suvremenog kapitalizma dovedena do svoje krajnje točke i gdje život pojedinca nema nikakve vrijednosti u usporedbi s profitom velikih korporacija. Zbog te vizije, koja hrvatskom gledateljstvu u svjetlu nekih nedavnih događaja i nije tako strana, Utrka s vremenom je simpatičan filmcić koji ce gledatelje ne samo zabaviti nego i natjerati na razmišljanje.

OCJENA: 6/10

NAPOMENA: Ovo je moja recenzija originalno objavljena u Usenet grupi hr.rec.film 26. listopada 2001. Ovdje objavljena verzija sadrži sitnije korekcije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)