RETRO-RECENZIJA: Prva ljubav (Down to You, 2000)

uloge: Freddie Prinze Jr., Julia Stiles, Selma Blair, Shawn Hatosy,
Zak Orth, Ashton Kutcher, Rosario Dawson, Henry Winkler, Lucie Arnaz
scenografija: Kevin Thompson
kostimografija: Michael Clancy
fotografija: Robert E. Yeoman
montaza: Stephen A. Rotter
glazba: Edmund Choi
scenarij: Kris Isacsson
rezija: Kris Isacsson
proizvodnja: Miramax, SAD, 2000.
distribucija: UCD
trajanje: 92'

Al Conelly (Prinze) je student njujorškog sveučilišta koji sanja o tome da krene stopama svog oca Raya (Winkler) i postane svjetski priznati kuhar. Imogen (Stiles) je njegova kolegica koja sanja da postane slikarica. Njih dvoje se sreću, zaljubljuju i počinju zajedno živjeti. Ali, idila kratko traje – Imogen se plaši da je premlada za ozbiljnu vezu, a Al da je načinio pravi izbor. Tek nakon što ga Imogen prevari i ode u San Francisco, Al shvaća da je doista imao pravu ljubav. U pokušaju da izliječi depresiju Al će koristiti prilično bizarne metode.

Isacssonov film Prva ljubav je od mnogih okarakteriziran kao pokušaj da se od kritike u posljednje vrijeme prezrenom žanru tinejdžerske komedije da određena doza ozbiljnosti i zrelosti. Tako je Freddieu Prinzeu Jr. i Juliji Stiles, dvama mladim glumcima koji su slavu stekli glumeći zaljubljene srednjoškolce, konačno dozvoljeno da se okušaju u ulogama mladih studenata, kao i da njihovi likove puše, piju i ozbiljno razgovaraju o seksu. Čak je i romantična veza dvoje glavnih protagonista- s kojom teen-komedije obično završavaju – tek početak zapleta. Svemu tome svoj obol daju bizarni likovi iz njujorškog art-polusvijeta, poput mladog porno-režisera kojeg tumaci Zak Orth i Alovog seksualno frustriranog prijatelja kojeg tumči Shawn Hatosy. Na žalost, Isacsson je ipak učinio kobnu grešku kada je pristao da mu film bude u PG-13 izdanju. Zbog toga su mnogi potencijalno subverzivni sadržaji uredno ispeglani, a ono što je ostalo uglavnom se svodi na klišeje romantične komedije. Iako ovaj filmić ima nekoliko simpatičnih trenutaka, gledatelj ce svejedno imati dojam da je sve to u daleko boljem i iskrenijem izdanju već vidio. Zbog svega toga Prva ljubav se može preporučiti samo najfanatičnijim obožavateljima Julie Stiles i Freddieja Prinzea Jr.

OCJENA: 4/10

NAPOMENA: Ovo je moja recenzija originalno objavljena u Usenet grupi hr.rec.film 10. listopada 2001. Ovdje objavljena verzija sadrži sitnije korekcije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)