Australska Kosor preživjela uz pomoć australskih “manjinaca”

Jadranka Kosor će od danas moći malo mirnije spavati, barem ako je suditi kako je završila napeta priča o njenom australskom ekvivalentu. Julia Gillard, australska premijerka koja je na vlast došla brutalnom smjenom svog popularnog prethodnika Kevina Rudda, uspjela je obraniti svoj premijerski mandat. Taj se zadatak, pak, pokazao težim nego što se pretpostavljalo, jer njena laburistička stranka (ALP) nije uspjela – usprkos specifičnog većinskog sistema u Australiji – samostalno osvojiti većinu. Zapravo, ako je suditi prema danas objavljenim konačnim rezultatima, dobila je manje tzv. primarnih glasova i osvojila jedno mjesto manje u donjem domu Federalnog parlamenta od desničarske Koalicije.

Spas za Gillard je došao na isti onaj način na koji je 2007. godine spašen Sanader i njegov HDZ – zahvaljujući “manjincima” koji su stjecajem okolnosti u Australiji postali isto onako važan faktor kao u Hrvatskoj. Oni su osvojili 5 mjesta – jedan zastupnik je izabran kao kandidat Zelenih, a četiri kao nezavisni zastupnici. Od četiri “nezavisnjaka” jedan je već otprije “navijao” za laburiste, isto kao i zastupnik zelenih. To je, međutim, Gillard ostavilo tek sa 74 od 150 mjesta, odnosno sve je ovisilo o tri nezavisna zastupnika koja su poznata po konzervativnim, desničarskim stavovima i za koje se pretpostavljalo da su ideološki bliži Koaliciji.

Trojka se, međutim, slabo koordinirala i svatko je od njih iz čisto pragmatičnih razloga “gurao” na svoju stranu. Može se reći da je ishod izborne borbe odlučio Bob Katter, kada se javno izjasnio za Koaliciju. To je preostalu dvojicu – Rob Oakeshott i Tony Windsor – nagnalo da se priklone Gillardici te tako “izmuzu” najpovoljnije protuusluge za sebe i svoje izborne okruge.

Međutim, većina koju Gillard ima je većina od jednog jedinog zastupnika, te će samo jedna smrt ili ostavka biti dovoljna da vlada padne i da dođe do novih izbora. Bit će zanimljivo gledati kako će “manjinski” dvojac nastojati “musti” vladu u zamjenu za parlamentarnu podršku znajući da možda vrlo skoro to više neće biti u stanju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)