Na izborima u Češkoj pobijedila desnica

Češka je – iako je smještena u srcu Evrope i predstavlja sve ono što bi iz hrvatske snobovske perspektive Evropa trebala biti – pomalo atipična u odnosu na neke druge evropske države. Barem se takav dojam može steći kada se pogledaju neki detalji jučer i danas ujutro održanih parlamentarnih izbora.

Prvo, u Češkoj se izborima nastoji razbiti višegodišnja blokada nacionalnog parlamenta gdje su glasovi i mandati bili gotovo ravnomjerno raspoređeni iza umjereno desne Građanske demokratske stranke (ODS) i umjereno lijevih demokrata (ČSSD). Češkom je sve vrijeme upravljala ODS-ova vlada koja je gotovo godinu dana tek otaljavala posao do redovnih izbora.

Druga atipičnost Češke je u tome što se izbori održavaju u dva dana, umjesto jednom – i to petkom i subotom ujutro. Tako ritual izlaznih anketa i prebrojavanja glasova ljudima kvari tek subotu popodne i navečer, umjesto da im upropasti nedjelju navečer i jedan radni dan.

Treća atipičnost čeških izbora je to da umjesto reformiranih imaju *nereformirane* hard-core komuniste u obliku KČSM (Komunistička stranka Češke i Moravske), koja je bila predmetom dosta špekulacija o protestnim glasovima i eventualnoj – za češke demokrate stravičnoj – koaliciji sa socijaldemokratima.

Možda najatipičnija stvar je u tome da se Češka – djelomično uz Poljsku – može smatrati jednom od rijetkih evropskih, a pogotovo istočnoevropskih, zemalja koja je, barem dosad, uspjela izbjeći najgore posljedice globalne recesije. To se prije svega objašnjava time što se Češka odbila uvući u klopku zvanu euro, te je tako izbjegla “vesele” scene s grčkih ulica.

Ono što će možda biti najzanimljivije jest da će, sudeći po prvim preliminarnim rezultatima, ČSSD preoteti od ODS-a mjesto najveće češke stranke, ali da će, za razliku od dosad, ODS moći komotno sastaviti desničarsku koaliciju.

Naime, nezadovoljstvo trenutnim stanjem se nije prelilo u glasove ČSSD-u ni komunistima, koliko dvije novostvorene desničarske stranke koje su sebe uspješno predstavile biračima kao alternativa “pokvarenom” i nesposobnom ODS-u. To se odnosi na TOP09, stranku koju vodi bivši ministar vanjskih poslova Karel Schwarzenberg (Bruxellesu će biti drago, s obzirom da je dotični zagriženi eurofil) te populističku stranku Javne stvari.

Nakon što je prebrojano 30 posto glasova, ČSSD vodi sa 23,9 posto glasova (što je oko 9-10 posto manje nego na prethodnim izborima), ODS ima 18,6 posto glasova (što je oko 14 posto manje nego ranije), dok TOP09 ima 14,4 posto, a Javne stvari 10,9 posto.

Za točan broj mandata treba vidjeti njihovu raspodjelu u 14 izbornih jedinica, kao i koje su stranke uspjele probiti cenzus, te provesti “dontanje”. Ipak, većina promatrača vjeruje kako će tri stranke desnice bez problema moći sastaviti većinu u češkom parlamentu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)