“Zakon i red” odlazi u povijest

[picapp align=”left” wrap=”true” link=”term=dick+wolf&iid=6876698″ src=”3/e/1/b/Law_And_Order_947f.jpg?adImageId=12951508&imageId=6876698″ width=”234″ height=”155″ /]

24. svibanj će biti jedan od važnih datuma u povijesti američke televizije s obzirom da će tada biti emitirana posljednja epizoda kriminalističko-pravosudne serije “Law & Order” (“Zakon i red”). Riječ je o nečemu što se ne događa tako često, s obzirom da će ta serija svoju posljednju epizodu emitirati nakon punih dvadeset sezona. Riječ je o dostignuću kojeg nije ponovila nijedna američka dramska serija osim “Gunsmokea”, danas gotovo posve zaboravljenog vesterna koji je žario i palio američkim TV-ekranima od 1955. do 1975. godine.

Ono što je posebno zanimljivo jest da “Zakon i red” usprkos svoje dugovječnosti manje poznat od svojih spin-offova kao što su “Zakon i red: Odjel za žrtve” i “Zakon i red: Zločinačke namjere” koje su, uz to, bile i više nagrađivane. To je na svojoj koži prije nekih desetak godina iskusila i Nova TV nakon što je otkupila prvu sezonu (1990/91) i počela je lege artis emitirati od samog početka. Međutim, istovremeno je HRT uskočila s daleko svježijim i aktualnijim “Odjelom za žrtve” pa je sukob dva “Zakona i reda” završio s pobjedom verzije prikazane na državnoj televiziji. Nova TV je tada završila eksperiment te je tako prva sezona ostala jedina koju su mogli gledati hrvatski gledatelji.

Nije moguće ne steći dojam da povijest ima smisao za ironiju, s obzirom da su hrvatski gledatelji – velikim dijelom zahvaljujući i RTL Televiziji – imali prilike u potpunosti gledati brojne serije koje se svojom uspjehom, gledanošću, dugovječnošću i kvalitetom nisu mogle mjeriti sa “Zakonom i redom”.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.