Počinje nova era u povijesti čovječanstva?

Dr. Craig Venter, američki biolog i predstojnik J Craig Venter Instituta (JCVI) je u časopisu Science objavio kako je njegov tim istraživača uspio proizvesti prvi sintetički organizam, odnosno – prostim rječnikom – prvi put je zahvaljujući znanosti i najsuvremenijoj tehnologiji stvoreno živo biće kojeg inače ne bi bilo u prirodi. Riječ je o sintetičkoj bakteriji koja je stvorena tako što je umjetno stvorena DNK ubačena u postojeću “normalnu” bakteriju.

Ako se ovo dostignuće potvrdi, riječ je o možda najdalekosežnijem događaju u povijesti znanosti, a možda i ljudskog roda. U pitanju je iskorak čije se krajnje posljedice ne mogu zamisliti. Sam Venter, koji se opisuje kao živopisni vijetnamski veteran, tvrdi da će se na temelju od njega isprobane tehnologije moći proizvoditi sintetske bakterije za obavljanje raznih korisnih poslova kao što je čišćenje mora od naftnih mrlja ili proizvodnja goriva koja se danas nabavljaju samo iz fosila.

Naravno, kao što se može očekivati, i na što upozorava priča o kloniranoj ovci Dolly, nema tog znanstvenog dostignuća od koga suvremeni mediji neće napraviti moralnu paniku. Tako se već sada počinje govoriti da se Venter “počeo igrati Boga”, odnosno da će ova tehnologija stvoriti “nezaustavljivo biološko oružje”.

Takve moralne panike u hrvatskim medijima, barem zasad, još neće biti. Njihov lokalidiotizam ih još uvijek tjera da naslovnicama drže šačicu luftbrenzera koji glume nekakvu demokratsku revoluciju iživljavajući se na političkom mrtvacu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)