U Rusiji pao avion s poljskim predsjednikom

BBC i drugi mediji, pozivajući se na ruske izvore, javljaju kako je jutros kraj grada Smolenska u Rusiji pao avion s poljskim predsjednikom Lechom Kaczynskim. Prvi izvještaji govore da je pri tome poginulo 87 ljudi.

Kaczynski, koji je za predsjednika izabran 2005. godine, bio je poznat kao vatreni poljski nacionalist kao i po nesklonosti prema Rusiji i njenoj politici. Nesklonost Rusiji je bila najizraženija za vrijeme kada je njegov brat Jaroslaw vodio desničarsku vladu, prilikom čijeg mandata je Poljska vetom blokirala trgovinske sporazume s EU te pozvala Amerikance da na njenom teritoriju postavljaju proturaketne baze. Kaczynski je za vrijeme rusko-gruzijskog rata 2008. godine odletio u Tbilisi kako bi Saakašviliju pružio podršku.

Za pretpostaviti je da je Kaczynski stradao zbog posjeta Katinskoj šumi, koja se nalazi u blizini Smolenska, a gdje su godine 1940. sovjetske vlasti ubile nekoliko tisuća poljskih zarobljenika. Ruski premijer Putin je na svečanost povodom 70. obljetnice pokolja pozvao poljskog premijera Donalda Tuska, čija liberalna vlada prema Rusiji ima daleko bolje odnose nego Kaczynski. Poljski predsjednik je, pak, prema pisanju ruskog tiska, u Katyn došao bez da ga je itko pozvao.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.