Kladionice predviđaju pobjedu konzervativaca

Drugi dan izborne kampanje u Ujedinjenom Kraljevstvu je obilježilo posljednje odgovaranje Gordona Browna na pitanja od strane parlamentarnih zastupnika. Britanski mediji javljaju kako je atmosfera bila “nalik na školu na posljednji dan prije raspusta”.

Konzervativcima je dobra vijest da je čak 68 vodećih poslovnih ljudi u Britaniji podržalo njihovu inicijativu da se odbaci kontroverzni plan povećanja premija Nacionalnog osiguranja na kojima inzistira Brown. Istovremeno, Brownu dolaze dobre vijesti u obliku procjene OECD-a da će britanska ekonomija u šest mjeseci rasti brže od prosjeka zemalja G7. Loša vijest za Browna jest da stopa nezaposlenosti u tzv. marginalnim izbornim okruzima – onima koji za razliku od “sigurnih” mogu ići i jednoj i drugoj stranci – premašuje opći britanski prosjek.

Ankete, pak, i dalje sugeriraju da se konzervativci trebaju više potruditi žele li apsolutnu, a ne samo relativnu većinu u Parlamentu. Najnovija YuGov anketa koju citira SkyNews sugerira 318 umjesto 326 potrebnih mjesta. Kladionice su nešto blagonaklonije od anketa – Betfair pretpostavlja da su šanse za konzervativnu pobjedu 62,1 % (koef 1,61), za “obješeni parlament” 31, 2 % (koef 3,2), laburističku većinu 7 % (koef 14) i svi ostali rezultati 0,1 %.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)