Policajce kraj Seattlea smaknuli radikalni anarhisti?

Iako su masovna ubojstva u SAD relativno česti događaji, ono što se dogodilo u Okrugu Pierce u državi Washington, nedaleko od Seattlea, predstavlja nešto s čime se američka javnost rijetko suočila, odnosno naznaku jednog prilično neugodnog trenda. Nepoznati počinitelj (ili počinitelji, s obzirom da vlasti nisu potpuno sigurne je li riječ o pojedincu) je ušetao u kafić u blizini zrakoplovne baze te hladnokrvno iz neposredne blizine otvorio vatru na četiri pripadnika lokalne policije – tri muškarca i jednu ženu – koji su u to vrijeme na laptopima sređivali dokumentaciju pred početak smjene. Svo četvoro su ubijeni.

Ed Troyer, glasnogovornik Šerifovog ureda Okruga Pierce, tvrdi kako u pitanju nije bila pljačka, nego “zasjeda”, odnosno da je napad očigledno bio planiran. Policajci su nosili uniforme, a ispred kafića je bio parkiran njihov vidno označeni automobil.

Već sada su se pojavile špekulacije kako bi napad mogao biti teroristički čin, odnosno da je počinitelju kao inspiracija mogao poslužiti pokolj u Fort Hoodu. Kafić gdje je napad počinjen se nalazi u blizini zrakoplovne baze.

Osoblje kafića, koje je neozlijeđeno, je napadača opisalo kao crnca u 20-im ili 30-im godinama života.

Ovaj napad se, pak, povezuje sa sličnim napadom u obližnjem Seattleu. 31. listopada je prilikom rutinske patrole ubijen tamošnji policajac Timothy Brenton. 13. studenog je lokalna policija prilikom hapšenja teško ranila osumnjičenika za zločin – 41-godišnjeg Timothyja Monforta. Ispostavilo se da je Monfort, bivši zaštitar koji je diplomirao kriminologiju, prije toga u nekoliko navrata zapalio policijska vozila i slao prijeteće poruke policijskim uredima. Mediji javljaju kako je Monfort  u svom diplomskom radu, kao i drugim spisima, izražavao bijes zbog Patriotskog zakona i tvrdio kako se građani oružjem moraju suprostaviti policijskom nasilju.

Pojavile su se špekulacije kako bi današnji napad moglo biti djelo inspirirano Monfortovim činom, odnosno kako je u pitanju “dobra stara” propaganda djelom koju su prakticirali radikalni anarhisti s kraja 19. i početka 20. stoljeća.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)